PITA Z RDEČIM ZELJEM IN SIROM

26.10.2018
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
Testo:
• 250 g moke
• 125 g masla, zmehčanega
• 1 rumenjak
• ½ žličke soli

Nadev:
• 200 g skute
• 40 g parmezana
• 2 jajci
• 1 srednje velika čebula, narezana na drobno
• 2 skodelici rdečega zelja, opranega, naribanega in narezanega na drobno
• 2 žlici timijana
• 1 žlička sladkorja
• ½ skodelice vode
• 2 žlički balzamičnega kisa
• olivno olje
• sol
• poper

PRIPRAVA:
• V skledi moko in maslo premešajte med sabo, tako da dobite drobtinam podobno teksturo, nato pa dodajte še rumenjak in sol. Na hitro ugnetite gladko testo in ga oblikujte v hlebček. Ovijte ga v prozorno folijo in ga za vsaj 30 minut položite v hladilnik.
• Na štedilniku prepražite čebulo, dodajte rdeče zelje in zmanjšajte toploto. Dodajte pol skodelice vode, timijan, balzamični kis, sladkor ter sol in poper. Dobro premešajte in vse skupaj na nizkem ognju pokrito kuhajte okoli 10 minut. Zatem posodo odkrijte, povišajte temperaturo in kuhajte še toliko časa, da izpari vsa tekočina. Postavite na stran, da se nekoliko ohladi.
• Testo vzemite iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljajte v obliki modela za pite s premerom 24–25 cm. S pomočjo valjarja ga prenesite v model, ga dobro pritisnite ob njegovo dno in stene ter ga prešpikajte z vilico. Zatem ga prekrijte s peki papirjem, nato pa čez posujte suhe stročnice ter ga dajte za približno 10 minut v pečico, ki ste jo prej ogreli na 200 °C.
• V skledi premešajte dobro odcejeno skuto, parmezan, jajci, sol in poper, nato pa dodajte še ohlajeno rdeče zelje.
• Predpečeno pito vzemite iz pečice, odstranite peki papir in stročnice ter po njej prelijte nadev iz zelja, skute in jajc. V pečici, segreti na 180 °C, pecite približno 20 minut oz. dokler pita ni hrustljavo zapečena. Ko se malce ohladi, jo razrežite in postrezite, krožnike pa lahko še dodatno okrasite z na tanko narezanim svežim rdečim zeljem.