OPEČENI TOASTI Z AVOKADOVIM NAMAZOM IN POŠIRANIM JAJCEM

14.09.2018
Sestavine za 4 osebe:
• meso 2 ravno prav zrelih avokadov
• približno 2 žlici limoninega soka
• sol in poper
• 2 stroka česna, nasekljana
• 2 paradižnika, narezana na majhne kocke
• olje in kis
• listi sveže bazilike, na tanko narezani
• 4 jajca, čim bolj sveža
• 8 polnozrnatih toastov
• 2 srednje veliki pesti kalčkov
• popečeno laneno seme za posip

Priprava:
• Namaz pripravite tako, da avokadovo meso dobro pretlačite z vilico, nato mu dodajte limonin sok, sol, poper in česen ter vse skupaj dobro premešate in postavite na stran.
• Na majhne kocke narezan paradižnik začinite s soljo, oljem in kisom ter dodajte na tanko narezane lističe bazilike. Vse skupaj premešajte, nato pa se lotite priprave poširanih jajc.
• Na štedilnik pristavite vodo, ki ste ji dodali 2 žlički kisa in pustite, da voda skoraj zavre. Medtem vsako jajce previdno razbijte v svojo (plitko) skledico, pri čemer pazite, da se rumenjak ne razlije. Ko je voda tik pred vretjem, jo z žlico rahlo premešajte in s krožnimi gibi ustvarite vrtinec. Skodelico z jajcem približajte vodni površini in pustite, da jajce zdrsne v vrtinec. Kuhajte ga približno 3–4 minute, pri tem pa mora voda v kozici ves čas komaj opazno vreti. Postopek ponovite za vsa jajca, če imate dovolj veliko kozico, pa lahko skuhate tudi vsa naenkrat. Če vas je strah, da se bodo pred serviranjem ohladila, jih, ko so narejena, za 3–4 minute položite v srednje vročo vodo, segreto na 50–60 stopinj.
• Zatem v toasterju popecite toaste ter jih premažite z avokadovim namazom. Poširano jajce pred serviranjem vzemite iz vode in ga preložite na papirnato brisačko, ki bo popila odvečno vodo. Začinite s soljo in poprom ter položite na toast. Čezenj naložite nekaj koščkov paradižnika in kalčke, nato pa vse skupaj posujte z lanenimi semeni. Enak postopek ponovite za vsak toast.