MEDNARODNI NATEČAJ ZERO WASTE FASHION DESIGN COMPETITION 2018

14.11.2018

V letu 2018 je Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem razpisala mednarodni natečaj Zero Waste Fashion Design Competition 2018, katerega namen je spodbuditi mlade oblikovalce in ustvarjalce k zmanjševanju odpadkov, oblikovanju brez odpadkov, ponovni uporabi ter preoblikovanju oblačil.


Odpadki postajajo v svetu čedalje večji problem, zato je prizadevanje za trajnostno oblikovanje v modni industriji izrednega pomena. Trajnostno oblikovanje v modi se je v sklopu natečaja navezovalo na oblikovanje in krojenje brez odpadkov (angl. Zero waste), ponovno uporabo odpadnih ali zavrženih izdelkov in materialov ter predelavo in preoblikovanje oz. rekonstrukcijo oblačil, upcycling ter recycling oblačil in odpadkov.  Strokovno žirijo so sestavljali strokovnjaki iz področja modnega in trajnostnega oblikovanja ter predstavniki Fakultete za dizajn: izr. prof. dr. Damjana Celcar (predsednica žirije), izr. prof. Mateja Benedetti in višja pred. Almina Durakovič mag. diz. S svojimi predlogi so strokovno žirijo prepričale tri finalistke natečaja - Natalija Lesjak iz Slovenije, Viivi Lakkonnen iz Finske in Sanah Sharma iz Indije, ki je žirijo prepričala s svojo zero waste Revolution Flux kolekcijo.

O ZMAGOVALKI

  • Sanah Sharma je mlada modna oblikovalka in raziskovalka iz Indije. Razvila in zaščitila je hibridno tehniko krojenja Planar Flux, ki je hkrati inovativna in trajnostna. Temelji na matematični topologiji in subtraction cutting kreativnem krojenju z minimalnim odpadkom in porabo materiala. Njena kolekcija tako temelji na načelu cradle to cradle sistema, kjer odpadki enega oblačila postanejo osnovna surovina drugega oblačila.


O FINALISTKAH

  • Natalija Lesjak je študentka Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Njen koncept kolekcije oblačil temelji na prenosu teksture ter motiva slikarskega dela Edwarda Dugmore (Untitled, tehnika olje na platnu) v oblačilo. Pomembno vodilo pri razvoju kolekcije je bila reciklaža oblačilnih kosov, ki niso več v uporabi z idejo, da bi tekstura novih oblačil predstavljala piksle slikarskega dela. Razvila je teksturo s tehniko združevanja starih oblačilnih kosov (ženske bluze in obleke ter moške srajce različnih surovinskih sestav, ki jih je trgala v trakove) v piksle na osnovi platno vezave. Trakove zavrženih oblačil je po barvi združila, kot na slikarskem delu ter jih stkala med seboj.


  • Viivi Laakkonen je mlada modna oblikovalka iz Finske, ki trenutno živi na Švedskem. Njena ideja za kolekcijo oblačil izvira iz moških srajc, ki niso več v uporabi. Svojo kolekcijo oblačil Modern White Collar je razvila s preoblikovanjem in rekonstrukcijo moških srajc, ki dobijo povsem novo obliko.