IMATE ZDRAVE DLESNI?

18.10.2019
Med 15. oktobrom in 15. novembrom, ko bo potekala 16. vseslovenska akcija Zdrave dlesni, si bo 850 strokovnjakov za ustno zdravje prizadevalo svoje paciente poučiti o tem, da se vnetim dlesnim in težavam z zobmi lahko izognejo s popolno ustno higieno. Ta ob pravilni uporabi majhne, mehke in goste zobne ščetke, zahteva še varne in učinkovite medzobne ščetke. Informacije o popolni ustni higieni bo v okviru enega meseca pridobilo okoli 85.000 posameznikov. Od leta 2004, ko je akcija Zdrave dlesni potekala prvič, se je število strokovnjakov za ustno zdravje, ki sodelujejo v akciji, povečalo za približno 90 odstotkov, število udeleženih pacientov pa za okoli 400 %.

Z vnetimi dlesnimi oziroma eno od oblik parodontalne bolezni se srečuje več kot 90 odstotokov Slovencev, a se tega sploh ne zavedajo. Bolezen poteka pritajeno in ne boli, zato je – kot pri vsem – ključna preventiva in ozaveščanje o tveganju, kar je bistvo akcije Zdrave dlesni. »Kampanja poteka od leta 2004, že od vsega začetka pa jo podpirajo številni strokovnjaki za ustno zdravje. Ti v času trajanja akcije paciente aktivno ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni in parodontalnih bolezni ter spodbujajo k popolni ustni higieni. To pomeni, da je ob majhni, gosti in mehki zobni ščetki, ključna uporaba medzobnih ščetk. Vsak zob ima namreč pet ploskev, pri čemer z zobno ščetko lahko očistimo le tri površine zob in dlesni. Preostali dve tvorita medzobni prostor in ju najenostavneje in najučinkoviteje očistimo s primerno velikimi medzobnimi ščetkami,« pravi Katarina Petrović, vodja akcije Zdrave dlesni.

Posledice neočiščenih medzobnih prostorov se kažejo na različne načine. Slab zadah je v 90 odstotkih posledica slabe ustne higiene, enako je s kariesom, ki pri odraslih pogosto nastane v medzobnem prostoru. Neočiščeni medzobni prostori povzročijo tudi vnetje dlesni, ki se najpogosteje kaže kot krvavenje. »Vse naštete težave so večinoma posledica slabe oziroma pomanjkljive ustne higiene, zato svojim pacientom zmeraj poskušam pojasniti, zakaj je pomembno čiščenje medzobnih prostorov in kako naj uporabljajo medzobne ščetke. Pri številnih pacientih, pri katerih se težave običajno nakazujejo v obliki krvavečih dlesni, in ki nasvete sprejmejo ter redno čistijo tudi medzobne prostore, beležimo pozitivne rezultate, torej izboljšanje ustnega zdravja. Idealno pa bi seveda bilo, da do vnetih dlesni in ostalih težav sploh ne bi prišlo, za kar najenostavneje poskrbimo sami z uporabo majhne, goste in mehke zobne ščetke ter medzobnih ščetk,« svojo izkušnjo opisuje doktorica dentalne medicine Tina Faller Lipnik.
Če krvavenja v ustih z ustrezno ustno higieno ne ustavimo, vodi v parodontalno bolezen, torej v bolezen obzobnih tkiv. Vnetje v ustih, ki je del poteka parodontalne bolezni, pa vpliva tudi na procese drugje po telesu. Ob tem ne gre prezreti, da velja tudi obratno – razna bolezenska stanja namreč pospešujejo bolezni zob in obzobnih tkiv. Parodontalna bolezen tako lahko pomeni tveganje za: srčno-žilne bolezni, okužbe dihal, težave z ledvicami, sladkorno bolezen, prezgodnji porod ali druge zaplete med nosečnostjo.