ŠPINAČNI NJOKI Z ŽAJBLJEM

27.02.2018
Sestavine za 4 osebe:
• 500 g enako velikih krompirjev
• 200 g sveže špinače
• 160 g ostre moke
• 20 g masla
• 1 jajce
• 1 žlička soli
• ščepec muškatnega oreščka
• svež žajbelj
• žlica masla za omako
• 2 žlici parmezana, naribanega
• žlica makovih semen.

Priprava
Cele neolupljene krompirje skuhajte do mehkega (približno pol ure, odvisno od velikosti). Špinačo podušite, da spusti vodo in se zmehča. Odcedite in ohladite. Kuhan krompir prav tako odcedite in olupite. Še vročega pretlačite v večji skledi in pustite, da se nekoliko ohladi. Odcejeno špinačo na drobno nasekljajte in dodajte krompirju. Vmešajte jajce, moko, maslo, muškatni orešček in sol. Maso temeljito pregnetite, da dobite čvrsto testo. Na pomokani površini ga oblikujte v dolg svaljek s premerom približno 2 centimetra. Z nožem ga narežite na za prst debele njoke.
V večjem loncu zavrite vodo, jo osolite in v krop polagajte njoke. Ko priplavajo na površje, so kuhani. Dve žlici masla stopite nad ognjem in vanj umešajte parmezan. Njoke položite na krožnik, polijte z omako in potresite z žajbljevimi lističi in makom.