FLAMINGI IN DIVJI KONJI V NEMČIJI?

13.07.2022

Nemčija je izjemno raznovrstna. Vsako mesto, vsaka regija in pokrajina ima povsem svoje posebnosti ter ogromno zanimivosti in lepot, ki čakajo, da jih odkrijete. Poleg svetovno znanih znamenitosti in Unescove kulturne dediščine se dežela ponaša tudi s številnimi skritimi zakladi. Privoščite si čudovit oddih v edinstvenih starih mestnih jedrih in uživajte v urbanem mestnem utripu, obiščite delavnice, v katerih tradicionalne obrti dobivajo svež zagon, spoznajte inovativne vinarje in poskusite regionalne specialitete v sodobni interpretaciji ali pa si odpočijete v eni izmed zelenih oaz, kjer je narava skrbno zaščitena. Tu je nekaj predlogov!


FOTO: Julia Nimke

Ettal: sprehod na pomolu


RAJ NA ZEMLJI OD MORJA DO GORA

Nemčija se ponaša z izjemno raznoliko naravo: ima dve morji – vsako z edinstveno obalo –, številne reke in jezera, ljubke doline in osupljiva gorovja. Narava v Nemčiji uživa posebno zaščito in se za prihodnje generacije ohranja v 16 narodnih parkih in na skoraj 9.000 zaščitenih območjih. Ta območja namreč ljudem predstavljajo neprecenljive oaze – kraje, na katerih se lahko nadihamo svežega zraka, najdemo notranji mir in si napolnimo baterije. Zato je nemški turizem usmerjen v trajnost. Približno tretjina nemškega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena. Odgovorno in skrbno ravnanje z naravnimi bogastvi popotnikom omogoča povsem avtentična doživetja. Nekatere geografske znamenitosti, kot so rečni bregovi ali pečine, so povezane z miti in legendami, zato jim mnogi pripisujejo poseben pomen. Primeri so kamnite formacije iz peščenjaka Externsteine v Vestfaliji, pot Himmelsweg pri mestu Nebra – kjer je bil najden svetovno znan nebesni disk iz bronaste dobe –, in neolitski kamniti grobovi v Everstorfer Forstu v Mecklenburgu. Že stoletja obiskovalce navdušujejo tudi pečine iz peščenjaka v narodnem parku Saška Švica pri Dresdnu.

Neokrnjena narava v Münsterlandu

Flamingi in divji konji v Nemčiji? Obstajajo, to ni šala! Močvirsko-travniško območje Zwillbrocker Venn v zahodnem Münsterlandu je najsevernejše gnezdišče flamingov na svetu. Nepozabno doživetje je tudi ogled tradicionalnega lovljenja divjih konj v maju. Da bi ohranili vrsto, izurjeni lovilci iz črede odstranijo spolno zrele žrebce – tako preprečijo teritorialne spopade med žrebci.

Cvetoči travniki in samotna barja v Ammergauskih Alpah

V najmanjšem narodnem parku na Bavarskem rastejo zaščiteni encijani in redke vrste orhidej ter živijo ogrožene vrste ptic, kot sta divji petelin in planinski orel.

Romantično kolesarjenje ob Renu

Kolesarska pot Rheinradweg se razteza na več kot 318 kilometrih ob bregovih Rena. Zaradi odličnih železniških povezav lahko izlet načrtujete povsem po svoji meri. Veliko razlogov za obisk ponujajo zgodovinska mesta, kot so Speyer, Ludwigshafen, Worms, Mainz in Koblenz, ter vinorodne regije z rustikalnimi gostilnami.

Essen: vodeni ogled po premogovniku Zeche Zollverein


KO TRADICIONALNA OBRT POSTANE UMETNOST


Oznaka »made in Germany« uživa izjemen ugled, in to ne le v Nemčiji, temveč po vsem svetu. Je sinonim za dosledno visoko kakovost in zanesljivost. Pri tem pa odličnost nemške izdelave ne velja le za strojno proizvodnjo, temveč izhaja iz večstoletnih obrti. Prva industrijska revolucija je zaznamovala številne nemške regije, v katerih še danes najdemo dnevne kope, podzemne rudnike in plavže. Ob prehodu iz industrijske v storitveno družbo so se odprle nove priložnosti: rudniki so postali kulturna središča, poplavljeni dnevni kopi pa lokalna rekreacijska območja. Znamenitosti na Unescovem seznamu svetovne dediščine, kot so rudnik Zollverein, železarna Völklinger Hütte, rudnik Rammelsberg, rudarska regija Češko rudogorje (Erzgebirge), tovarna Fagus-Werk v Alfeldu in hamburška četrt Speicherstadt, so le nekateri pričevalci industrijske kulture.

Kultna ura s kukavico iz Schwarzwalda

Vse od 17. stoletja ure z lesenim ohišjem izdelujejo v domačih urarskih delavnicah. Te kultne ure po vsem svetu slovijo kot tipične predstavnice nemške obrti.

Strandkorb iz Mecklenburga: oaza dobrega počutja ob morju

Nič ne zagotavlja boljše zaščite pred soncem, peskom in vetrom kot strandkorb, praktična in estetska košara za na plažo iz lesa in protja. Odkar so jih pred 125 leti začeli izdelovati v deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, so košare prepoznaven in nepogrešljiv element nemške obale Severnega in Baltskega morja.

Oranienbaum-Wörlitz: grad Wörlitz v kraljestvu vrtov Dessau Wörlitz


HRANA ZA DUŠO IN PAŠA ZA ČUTENekdanji gradovi, rezidence in dvorci, ki so ostali ohranjeni skozi dolga stoletja, številnim nemškim krajem dajejo poseben čar. Veliko jih je obdanih s prostranimi parki, ki so še danes skrbno vzdrževani. Na drugi strani pa ulična umetniška dela, ki sive fasade v nemških mestih poživljajo s pisanimi barvami in pogosto premoščajo vrzel med srednjim vekom in sodobnostjo. Nemčija ponuja umetniške vrhunce za vse okuse.

Opera na znamenitem erfurtskem Dombergu

Najsi gre za klasične opere Verdija ali Bizeta ali pa glasbene priredbe literarnih uspešnic, kot je Ime rože – na edinstvenem prizorišču pred erfurtsko stolnico in cerkvijo sv. Severina so izjemne predstave še bolj dih jemajoče.

Berlinski Artpark Tegel

Ogromna umetniška dela svetovno znanih uličnih umetnikov na več kot 40 metrov visokih pročeljih stavb, zbrana na enem mestu. Osem stenskih poslikav na prav toliko stolpnicah se dviga nad jezerom Tegeler See, ki leži v neposredni bližini. Nekatere od poslikav, nastalih po letu 2015, so bile že prebarvane in poslikane na novo, tako da lahko vsakokrat občudujete kako novo stvaritev.

Umetnost, pivnice in kulinarika v Bremnu

Trendovska bremenska četrt Das Viertel se ponaša z več kot 300 kavarnami, bistroji, bari, kultnimi pivnicami in restavracijami. Za kulturno življenje pa poskrbijo številni muzeji, bremensko gledališče in čudovite staromeščanske hiše z značilnimi fasadami v slogu klasicizma in jugendstila.

Herne: ikona nemške kulinarike Curry-Wurst pri Fortuna-Bude v muzeju Unser Fritz

ODKRIJTE NOVE SVETOVE OKUSOV


Regionalne specialitete so najboljše tam, od koder izvirajo; najsi gre za morsko ploščo v Hamburgu, kumarično solato s koprom v Berlinu ali bele klobase weißwurst v Münchnu. Vsaka nemška regija ima svoje posebnosti, ki so tako raznovrstne kot pokrajine, iz katerih izvirajo. Enako velja za vina in piva, ki jih v enaki meri odlikujeta ljubezen do tradicije in želja po novem. Spoznajte inovativne mlade vinarje in pivovarje. Okusite kreacije izvrstnih kuharjev, ki ustvarjajo nove trende ali pa tradicionalnim receptom iz svoje domovine dajejo sodoben pridih.

Hruškove specialitete iz Brandenburga

Regija Havelland slovi po gradovih, vrtovih, cerkvah in samostanih. V vasi Ribbeck pa se še danes (skoraj) vse vrti okoli hrušk. Tam iz njih izdelujejo specialitete, kot so havelwasser (»voda« iz hruškovega soka in vina), eierbirne (jajčni liker z aromo hruške) in hruškovec Williams Christ.

Leipziški škrjanci

Potem ko so leipziške oblasti v 19. stoletju prepovedale lov na užitne ptice pevke, so prebivalci izumili vegetarijansko alternativo za praznično pojedino: specialiteta Leipziški škrjanec (Leipziger Lerche) je narejena iz krhkega testa, mandljev, oreščkov in trakov marcipana. Še danes jo lahko najdete samo v Leipzigu.

Slasten sledov file iz Glückstadta

Fileji mladega sleda so neverjetno okusni, tako v klasičnem receptu s čebulnimi obročki, jabolčnimi rezinami in kumaricami ali pa v sodobni interpretaciji z omako iz karija in banane ali zeliščno pomako. Tisti najbolj slastni, ki se kar stopijo na jeziku, pa prihajajo iz mesteca Glückstadt na Spodnji Labi.

V Nemčiji vas čaka ogromno prijetnih presenečenj, zaradi katerih se boste želeli vrniti spet in spet. Pridružite se nam na potovanju po Nemčiji stran od obleganih turističnih točk in si poiščite počitnice prijazne do okolja ter blagodejne za vaše telo in duha.