TEHNO UČINEK

01.09.2017
Imate težave s kožo? Morda pa je zanje kriva tehnologija. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših dermatoloških težav digitalne dobe.

1. TEHNO VRAT

Pogosta uporaba mobilnih naprav, kot so telefoni in tablice, povzroča nastanek horizontalnih gub ter povešene kože na vratu, in to precej prej in hitreje, kot je to doletelo naše mame in babice. Ne glede na to, kaj počnete – berete elektronska sporočila, deskate po spletu ali preverjate profil na Instagramu, vse to od vas zahteva gledanje navzdol, v čemer tiči bistvo problema. Kaj storiti? Začnite uporabljati držalo za tablico ali pa napravo dvignite više predse, tako da boste gledali naravnost. V vsakem primeru se vam bo obrestovalo, če začnete že konec 20 let na kožo vratu nanašati kakovosten kozmetičen izdelek s peptidi, ki spodbuja nastajanje kolagena. Če so gube že preveč izražene, pa vam preostane le še nevromodulator, kot je botoks, ki omili pritisk mišic vratu navzdol, dvigne čeljustno linijo in s tem zmanjša nastajanje gub na vratu.

2. SMART GUBE MED OČMI

Med obrvi nalepite košček samolepilnega traku, nato pa se s pogledom začnite pomikati po meniju pametnega telefona. Če se po približno 3 minutah trak naguba, pomeni, da se pri tem početju mrščite in 'pridelujete' gube med očmi. Če svoje prenosne naprave pogosto uporabljate v temi, boste omenjene gube začeli opažati še prej. Prav uporaba v temi ter branje brez očal sta poglavitna krivca za nastanek t. i. smart gub, saj se zaradi njiju oči zelo naprezajo. Zato pametnih naprav nikar ne uporabljajte brez ustrezne svetlobe, obvezno pa je tudi nanašanje  negovalnega sredstva z retinolom okoli oči.

3. CFL-MADEŽI

Planet nam je zelo hvaležen za uporabo varčnih CFL-svetil, naša koža pa nekoliko manj. Nekatere raziskave, namenjene delovanju CFL-svetil na kožo, so namreč ugotovile, da le-ta povečujejo nastajanje pigmentnih madežev, saj oddajajo več UVA-žarkov kot navadne žarnice. Pod vplivom CFL-svetil se oksidativni stres zaradi prostih radikalov v koži veča, to pa prinaša ne le madeže, pač pa tudi gube. Strokovnjaki, ne glede na to, ali so madeže na vaši koži povzročile varčne žarnice ali zgolj sončna svetloba, priporočajo uporabo kozmetičnih antioksidantov in terapijo z IPL-laserjem, ki učinkovito popravlja nastalo škodo. CFL-žarnice pa raje zamenjajte z LED-svetili, ki ne oddajajo skoraj nič UV-svetlobe.

4. 'TELEFONSKE' AKNE

Akne, ki nastajajo zaradi uporabe mobilnega telefona, so vse pogostejše. Nečistoče se pojavijo večinoma zaradi kontaminacije z bakterijami. Zasloni na dotik so namreč večinoma mastni, bakterije pa se rade družijo z olji. Začnite uporabljati zvočnik ali slušalke, predvsem pa kožo obraza vsak dan globinsko očistite. Najučinkovitejša pri tem je sonična krtačka (na tržišču jih je kar nekaj) v kombinaciji s čistilnim sredstvom, ki vsebuje salicilno kislino. Seveda pa je bistveno, da ne pozabite redno čistiti telefona.