OLJA - NOVI GRAL LEPOTE?

14.03.2018
Uporaba negovalnih olj za obraz v zadnjem času postaja vse bolj opevana kozmetična rutina. Pa si olja v resnici zaslužijo takšno čaščenje in ali jih uporabljate pravilno?

Olja za lepotno uporabo se delijo v dve skupini – prva veljajo za čista eterična olja, druga delujejo kot nosilci, obe različici pa boste našli v številnih sodobnih kozmetičnih izdelkih. Čista eterična olja pridobivajo s postopkom destilacije iz listov, stebel in tudi cvetnega dela rastlin in jih zaradi njihove izjemne moči na kožo ne nanašamo direktno, pač pa zgolj raztopljena v nosilnih oljih, ki praviloma prihajajo iz bolj 'mastnih' rastlinskih delov, kot so sadeži, oreški ali semena. Poleg tega, da nosilna olja na kožo delujejo pomirjujoče in gladilno, imajo tudi okluziven učinek, to pa pomeni, da olja v negovalnih pripravkih na površini kože tvorijo za vodne hlape nepropustno plast. Ta preprečuje izhlapevanje vode s površine kože, zaradi česar ta ostane ujeta v lipidni pregradi in kožo vlaži.
Na voljo so t. i. lahka olja, kot so denimo jojobino, arganovo, marelično in konopljino, ki imajo manjše molekule in se zato laže vpijajo v kožo, ter nekoliko 'težja', manj vpojna olja - kokosovo, mandljevo ali žafrankino, ki lahko potencialno zamašijo pore (če ste k temu nagnjeni in imate mastno kožo). Kakšno olje izbrati? Odvisno od vaše kože. Najbolje bo delovalo tisto, ki ima razmerje maščobnih kislin podobno razmerju v vaši koži.
Vsem oljem je skupno, da ne izparevajo in ne vsebujejo vode, kar je na neki način blagodejno, saj se bakterije v olju ne morejo razviti, zaradi česar čista olja za obraz ne potrebujejo nikakršnih konzervansov, po drugi strani pa je prav to težava. Pred nanosom olja morate namreč na kožo obvezno nanesti humektant (vlažilno sredstvo, ki vsebuje na primer hialuronsko kislino ali glicerin), in šele ko je koža ustrezno navlažena, lahko nanos olja 'zaklene' vlago vanjo. Če ga nanesete kot prvo plast in šele nato vlažilno kremo, ta ne bo mogla prodreti do kože. Olje torej ne more nadomestit vlažilne kreme, zaradi česar ga ne smete uporabljati kot njen nadomestek.
Najbolj 'zvezdniški' učinek olj za obraz pa zagotovo tiči v dejstvu, da vsebujejo močne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale, poglavitne povzročitelje znakov staranja. Nova generacija olj za obraz je, še posebej, če se zavzemate za čim naravnejšo nego kože, dejansko novi gral lepote, ki se ga splača preizkusiti.

Priporočamo:

CERTIFICIRANO ORGANSKI OLJNI SERUM ZA MLADOSTEN VIDEZ Z ARGANOVIM OLJEM MELVITA


OBRAMBNO OLJE VRTNICE REN ROSE O¹² MOISTURE DEFENCE OILKAPSULE ZA OBRAZ ORIFLAME NUTRI6 FACIAL OIL CAPSULES

OBRAZNO OLJE ELEMIS SUPERFOOD FACIAL OIL


NOČNO OLJE ZA RAZSTRUPLJANJE CAUDALIE POLYPHENOL OVERNIGHT DETOX OIL