MOČ KISLIN

22.08.2018
Nova generacija kislin obljublja čudovito sijočo kožo. Preverili smo, če obljube tudi držijo.
Kisline so … strašljive in nevarne. Vsaj tako smo se učili v šolskih klopeh, zato ni nič čudnega, da je njihova uporaba v kozmetične namene povezana s strahom in nelagodjem. Zasluženo? Še zdaleč ne. »Dejstvo je, da kisline v kozmetični industriji predstavljajo sestavino, ki je zagotovo najbolj napačno razumljena od vseh sestavin tega širnega sveta. Če bi bile glikolne, mlečne in salicilne kisline ter njihove ostale kolegice, ki se jih drži sloves agresivnih sestavin (povzročale naj bi luščenje in draženje kože ter druge neprijetnosti), res tako uničujoče, jih ne bi našli v danes najbolj učinkovitih izdelkih za nego kože,« trdijo dermatologi. Tehnologija je naredila dolgo pot. Medtem ko so lepotni izdelki s kislinami v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja res vidno dražili kožo, danes temu ni več tako. »Kisline delujejo fantastično,« pravijo pri RENU, ki je tržišču pred nedavnim ponudil tonik za obraz z alfa hidroksi kislinami Ready Steady Glow Daily. Primeren za vsakdanjo uporabo nežno odstranjuje odmrle plasti kože ter preverjeno odkriva lepo in bolj gladko polt (na uredništvu smo ga testirali in lahko njegovo učinkovitost mirno potrdimo), saj visoka vsebnost skrbno izbranih kislin odlično pripomore k hitrejši celični obnovi. Medtem ko v najstniških letih kožne celice 'zamenjamo' vsakih 28 dni, se od 30 let dalje proces precej upočasni, zato je uporaba izdelkov s kislinami pametna izbira. Tako AHA kot tudi BHA kisline namreč nežno raztapljajo povezave, ki držijo odmrle celice na površju kože, in to brez večjega draženja. Poleg odstranjevanja odmrlih celic pa imajo kisline v ognju še nekaj drugih žezel – glikolna kislina denimo obnavlja kolagen in izenačuje barvo polti, salicilna kislina pa odlično deluje tudi proti aknam. Potrebujete še kakšen razlog, da svoji lepotni rutini privoščite malce kisline?

ABC KISLIN
• Salicilna kislina ima protivnetne učinke, zato jo uporabljajo proti mozoljem in aknam.
• Glikolna kislina je ena izmed petih tipov alfa hidroksi kislin (AHA), ki uravnava ten kože, odpravlja gubice in koži daje sijaj.
• Hialuronska kislina je humektant, zato koži pomaga dovajati in zadrževati vlago.
• Mlečna kislina je vrsta AHA kislin, ki je nežnejša od glikolne in zato primerna tudi za zelo občutljivo kožo.
• Asorbinska kislina je vitamin C.

AHA ali BHA
Alfa hidroksi kisline (sem spadata glikolna in mlečna kislina) so učinkovite na koži, poškodovani od sonca, uporabljajo pa se tudi za suho in starejšo kožo, ki nima težav z nečistočami, saj alfa hidroksi kisline odstranjujejo vrhnjo, poškodovano in odmrlo plast celic, poleg tega pa izboljšujejo nivo vlažnosti. Beta hidroksi kisline, kamor spada salicilna kislina, so primernejše za mastno kožo ter kožo, nagnjeno k mozoljem in ogrcem, saj raztapljajo maščobo, ki maši pore, obenem pa delujejo protivnetno in protibakterijsko.

1. ESTEE LAUDER PREFECTIONIST PRO2. DNEVNI TONIK REN READY STEADY GLOW DAILY AHA TONIK


 

3. PILING VICHY IDÉALIA PEELING


 

4. HIALURONSKA KISLINA THE ORDINARY HYALURONIC ACID 2 % + B55. TEKOČINA ZA LEPŠO POLT PAULA'S CHOICE SKIN PERFECTING 2 % BHA LIQUID