KAKO IZBRATI PRAVI PUDER?

27.11.2018
Izbira pravega pudra oziroma podlage se včasih zdi misija nemogoče. V poplavi najrazličnejših formul, tekstur in učinkov izbira namreč ni ravno preprosta …

Iščete dobro prekrivnost ali nekaj precej bolj nežnega? Želite mat ali bolj sijoč učinek? Vlažilne sestavine ali tiste proti staranju? In nenazadnje, kako izbrati odtenek, ki dejansko pristaja vaši koži? Dobro izbrana podlaga je namreč le tista, ki vam ponuja popolno platno za ličenje. Poleg tega da prekrije nepravilnosti, izenači polt in kožo neguje, mora zagotavljati tudi primerno obstojnost. »Pri izboru pudra je nujno upoštevati predvsem dve stvari – vrsto posameznikove kože in stanje nepravilnosti na koži. Več nepravilnosti je, bolj prekrivno podlago morate izbrati,« svetuje priznana lepotna gurujka Path McGrath. Kaj pa odtenek? »Najslabši lepotni nasvet je, da puder poskusite na notranji strani roke. Puder vedno poskusite tam, kjer ga boste nosili – na (nenaličenem) obrazu. Pudrov nikar ne kupujte na pamet. Pojdite v trgovino, kjer ga lahko preizkusite, nato pa se v ogledalu dobro oglejte tako na umetni kot tudi na dnevni svetlobi. Če se zdi barva vaše polti po nanosu taka, kot je tudi brez pudra, potem imate pravi odtenek,« pravi McGrathova. Torej …

… ČE IMATE MASTNO KOŽO
Ne uporabljajte pudrov, ki vsebujejo olja. Ti v stiku z mastno kožo namreč 'stopijo' ličila, zato so popolnoma neprimerni. Najboljša izbira so tekoči pudri brez olj ter z breztežnimi silikoni, ki pigmentom pomagajo pri oprijemanju, a ne mašijo por. Izogibajte se vseh pudrov, ki obljubljajo sijoč učinek.

… ČE IMATE SUHO KOŽO
Potrebujete puder, ki kožo vlaži, obenem pa deluje tudi proti staranju, zato bodite pozorni na sestavine, kot je denimo glicerin. Izogibajte se vsem pudrom, ki ponujajo mat učinek.

... ČE IMATE NORMALNO KOŽO
Lahko ste zadovoljni, saj takšna koža zahteva najmanj 'dela', privoščite pa si lahko katerikoli učinek, od sijočega do mat. Če je vaša polt brez nepravilnosti, izberite lahkotne podlage (morda bo dovolj že BB krema), sicer pa investirajte v tiste, ki nudijo nekoliko več prekrivnosti.

… ČE IMATE OBČUTLJIVO KOŽO
Poskusite mineralne pudre. Ti ne vsebujejo potencialnih dražljivcev kože, kot so dišave in konzervansi, kožo pa navadno pomirjajo z blažilnimi sestavinami, kot je cink. Mineralni pudri z visoko vsebnostjo pigmentov so tudi dovolj prekrivni, da zakrijejo popokane kapilare, rdečico in razbarvano kožo oziroma morebitne madeže.

DOBRA IZBIRA

ZA MASTNO KOŽO
M.A.C. STUDIO FIX FLUID FOUNDATIONZA SUHO KOŽO
YVES SAINT LAURENT RADIANCE AWAKENING FOUNDATION SPF 22


ZA NORMALNO KOŽO

THE ORDINARY SERUM FOUNDATION


ZA OBČUTLJIVO KOŽO