CELULIT: SE GA JE SPLOH MOŽNO ZNEBITI?

12.09.2018
Danes ima celulit 90 odstotkov žensk, kar je vsaj dvakrat več kot tri desetletja poprej. Ste se kdaj vprašali, čemu se lahko zahvalimo, da je celulit postal sodoben lepotni problem? Največkrat trem stvarem – nezdravi hrani, pomanjkanju fizične aktivnosti ter preozkemu spodnjemu perilu. Da se nam s posledicami celulita ne bi bilo treba ukvarjati, dr. Lionel Basson, avtor knjige The Cellulite Cure, svetuje preventivo. »Preprečite, da bi nastal. Jejte zdravo, gibajte se in ne pridobivajte na teži, če pa ga že imate, si zapomnite, da sta dieta in telesna vadba najbolj učinkoviti orožji.« Basson ob tem opozarja, da so, če se držite svojega novega življenjskega sloga, izjemno učinkovite tudi spremljevalne proticelulitne tehnike: »Celulit je trdovratna zadeva, ki jo lahko odpravite le s tehnološko izpopolnjenimi postopki razreda 1 (neinvazivne metode, ki jih lahko izvaja vsak), 2 (neinvazivne metode, ki zahtevajo izučenega strokovnjaka) in 3 (invazivnejše metode, ki jih lahko izvaja za to usposobljeni zdravnik).« Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših.

ENDERMOLOGIJA
Endermologija (metoda razreda 1) s pomočjo motorizirane lipomasažne glave bolj ali manj neboleče in brez stranskih učinkov nežno stimulira kožo, da ponovno aktivira upočasnjeno celično aktivnost.  Kombinacija valjčka in sekvenčnega izsesavanja hkrati odstranjuje maščobne blazinice in pozitivno učinkuje na kvaliteto površine kože.

LASERJI
Vanquish, Triactive in VelaSmooth (metode razreda 2) so imena podobnih postopkov, ki celulitu kljubujejo z lasersko tehnologijo, s pomočjo katere kožo učvrščujejo. Z združitvijo infrardeče svetlobe, radiofrekvence, vakuuma in globoke masaže tkiva izboljšajo strukturo kože, zaradi izboljšanja prekrvavitve pa spodbujajo lokalni metabolizem.

CELLULAZE
Cellulaze je najbolj pogosta metoda razreda 3, ki jo uporabljajo za odpravljanje celulita. Pacientu v lokalni anesteziji zdravnik pod kožo vstavi majhno lasersko cevko, ki 'topi' kupčke maščobe, nato pa odstrani vlakna, ki povzročajo videz pomarančne kože. Laser pri tem spodbuja novo nastajanje kolagena, kar pripomore k bolj elastični koži. Postopek na vsaki nogi traja od 60 do 90 minut,  rezultati pa zdržijo od 5 do 10 let.

CELLFINA
Medtem ko Cellulaze proti celulitu uporablja laser, ga novejša Cellfina po enakem postopku odpravlja z zelo natančnim nihajočim rezilom, s katerim zdravnik prereže vlakna pod kožo pacienta. Postopek se izvaja v lokalni anesteziji in traja manj kot eno uro. Rezultat je viden takoj, sčasoma pa se še izboljša, a ga je po približno treh letih treba ponoviti.

PRP TERAPIJA S TROMBOCITNO PLAZMO
Frakcija človeške plazme s koncentriranimi trombociti je obetavna terapija proti celulitu, čeprav neodvisne raziskave njenega proticelulitnega učinka še niso potrdile. Postopek zajema vbrizgavanje plazme v prizadeto območje, kjer spodbuja nastanek kolagena in regeneracijo tkiv. Glede na to, da je cenejši od Cellulaze in liposukcij, hkrati pa tudi manj invaziven, v strokovnih krogih velja za precej obetavnega.


DR. BASSON SVETUJE PROTICELULITNO HRANO
Zeleni čaj pospešuje tako metabolizem kot tudi odstranjevanje nakopičene maščobe. Za optimalen učinek morate popiti vsaj tri do štiri skodelice.
Polnozrnata žita, pa tudi rjavi riž in polnozrnate testenine preprečujejo lakoto, kar zmanjšuje prekomerno težo.
Brokoli vsebuje alfa lipolično kislino, ki preprečuje da se kolagen strdi v celulit.
Pomaranče vsebujejo veliko bioflavonoidov, ki spodbujajo cirkulacijo in pomagajo popravljati težave v celicah, ki lahko povzročajo nastanek celulita.
Voda pripomore k očiščevanju telesa. Spijte 8 kozarcev na dan.