OTROŠKE MISICE

26.10.2018
Natupirane frizure, tone ličil, umetne trepalnice, zapeljivi pogledi in oblačila, ki se jih ne bi sramovale lasvegaške plesalke. Dobrodošli na otroških lepotnih tekmovanjih, kjer kraljujejo 5-letnice.

Jeanny, oblečena v večerno obleko z naborki in bleščicami, sedi pred ogledalom v eni izmed sejnih sob hotela Sheraton na Long Islandu. Pred njo na mizi leži paleta ličil, sprejev za lase, krtač in glavnikov, elastik, podložkov in drugih profesionalnih lepotnih pripomočkov. Njena mama, 28-letna Darcy, ji lase navija na vroče navijalke, medtem pa ji vizažistka na veke lepi umetne trepalnice ter na ustnice nanaša živo rdečo šminko. Deklica ima 6 let in čez nekaj ur bo stopila na oder lokalnega tekmovanja za otroško Mis Amerike. »Zelo sem nervozna,« reče in mi nameni enega izmed umetnih nasmeškov, ki so na njenem malem otroškem obrazku videti kot groteskni tujek. »Tekmuje tudi Hannah, ki je res lepa. Skoraj vedno me premaga,« mi zaupa.
Jeanny, ki prihaja iz New Yorka, v lepotnih tekmovanjih pa sodeluje že 3 leta. »Začela je pri treh letih, čeprav sem vedela, da je za lepotno kraljico rojena, takoj ko so mi jo v porodnišnici dali v roke,« pove Darcy, ki ves svoj čas nameni hčerkini karieri. »Zelo je perspektivna. Mislim, da bo nekega dne zmagala na najvišji stopnji,« je prepričana.

Lepotice z dudami
Prostrana sejna soba hotela ter hodnik pred njo sta polna majhnih deklic, med njimi je tudi nekaj takih, ki se še dojijo, in njihovih evforičnih mater. Prve, oblečene v elaborirana oblačila z bleščicami, perjem in drugimi okrasi, sedijo na stolih, kjer jih njihove skrbnice v razvlečenih trenerkah tupirajo, navijajo, pudrajo in pripravljajo na nastop. Nekatere k sebi stiskajo medvedka, tiste mlajše pa v rokah držijo stekleničke mleka. Razlika med zanemarjenimi mamami, ki imajo večinoma resne težave s prekomerno težo, in miniaturnimi lepotičkami, je tako velika, da predstavlja spektakel že sama po sebi.
»Jewell je favoritka,« mi pove Elain, ki se tekmovanj udeležuje z dvema hčerkama, 5-letno Jewell in 3-letno Ashley. »Na različnih tekmovanjih je zmagala že 26-krat. Na žalost je njena največja težava barva las. Pretemna je, če bi bila svetlejša, bi bile njene možnosti še večje. Po tem nastopu imam dovolj, lase ji bom posvetlila, potem bo svoje ocene močno izboljšala,« pripoveduje Elain, ki je s svojima deklicama z denarnimi nagradami zaslužila že preko 10.000 dolarjev.
Otroška lepotna tekmovanja so v Ameriki velikanski biznis, ki v žepe vsako leto prinese okoli 20 milijard ameriških dolarjev. »V industriji letno sodeluje nekaj tisoč deklic, ki štejejo od 0 do 16 let, najpopularnejša tekmovanja pa so tista v kategoriji od 1 do 8 let. Tekmovanja potekajo na različnih nivojih, od lokalnega, državnega pa do ameriškega, zato lahko deklice na katerem izmed njih tekmujejo praktično vsak teden,« me poduči Lorna Hewitt, ena izmed sodnic.

Dolga lepotna zgodovina
Praksa, ki jo številni povezujejo z izkrivljenim sodobnim pogledom na žensko lepoto, ima v resnici v ZDA precej dolgo zgodovino, saj so prve deklice svoj videz lepotnim sodnikom na ogled postavile že v 20. letih prejšnjega stoletja. Tovrstna lepotna tekmovanja so predstavljala odlično turistično ponudbo manjših krajev, dokler se v 60. letih za otroke med 13. in 17. letom ni ustanovilo uradno lepotno tekmovanje The Little Miss America. »Želja po udejstvovanju mlajših deklic je bila tako velika, da so pravila kmalu dovoljevala tudi udeležbo malčic. Danes beležimo okoli 250.000 najrazličnejših tekmovanj letno v kategorijah, kot so Mini Miss (0–11 mesecev), Baby Miss (1–2 let), Tiny Miss (3–4 leta), Little Miss (5–6 let) in Jr. Miss  (7–8 let) …«Blišč in beda
Na voljo sta dve vrsti tekmovanj – t. i. glitz tekmovanja, ki dovoljujejo celotni spekter umetelnega ličenja, ter 'naravna' tekmovanja, kjer so kakršnikoli umetni posegi v lepoto deklic strogo prepovedani. »Glitz tekmovanja so seveda precej bolje obiskana, zato je posledično tu tudi precej več denarja. Zajemajo celotno profesionalno ličenje deklice, umetelno izdelane pričeske, glamurozna oblačila, umetne zobke na mestih škrbin in lakirane nohte, nenaravno zagorelost, depilacijo, lasne vložke … vsa razpoložljiva sredstva, ki deklico spremenijo v prefinjeno lepotico,« mi razloži Sandra iz Bostona, ki skupaj s 6-letno Milo-Anne v procesiji sodeluje 3 leta. »Ne razumem, zakaj so ljudje tako sovražno nastrojeni proti tem tekmovanjem. Kot mama lahko zagotovim, da niso škodljiva. Moja hčerka si krepi samopodobo in samozavest, da bo, ko odraste, v svet lahko vstopila pripravljena,« Sandra komentira negativno podobo otroških lepotnih tekmovanj, ki so na slabem glasu od leta 1996, ko so v kleti domače hiše v Boulderju našli umorjeno JonBenet Ramsey, mini mis države Kolorado in nosilko številnih drugih lepotnih nazivov. Medije so preplavile fotografije popolnoma naličene 6-letnice z umetnimi trepalnicami in pobeljenimi lasmi, ki so sprožile vročekrvno javno debato o škodljivosti tovrstnega otroškega hobija, lepotnim tekmovanjem za deklice pa prinesle negativno publiciteto, ki se jim je niti do današnjih dni ni uspelo znebiti.
»Čeprav je res, da sodelovanje v lepotnih tekmovanjih lahko pozitivno vpliva na otrokovo samozavest in mu oz. njegovi družini prinese velik zaslužek, so negativni vplivi tako veliki, da prevladajo nad pozitivnimi,« meni Ameriško združenje psihologov. »Tekmovanje v lepoti lahko namreč ključno vpliva na psiho otroka, od katerega se pričakuje, da je videti kot odrasla oseba. Biti odrasla ženska pomeni biti zapeljiva seksi ženska, takšno zgodnje seksualiziranje pa ima lahko resne čustvene posledice. Otroška nedolžnost in izgubljen zobek – 2 čudoviti z otroštvom povezani lastnosti na teh tekmovanjih denimo nista več obravnavani kot taki, pač pa se obravnavata kot napaka. Oblečene v zapeljivo in pomanjkljivo garderobo, zakrite z močnimi ličili, namazane s samoporjavitvenimi izdelki in polepljene s ploščicami, ki zakrivajo škrbice v ustih, se tekmovalke vzgaja v duhu, da je videz najpomembnejša vrednota. To pa lahko pri otroku povzroči tako emocionalno kot tudi psihično škodo. Dekleta se namreč naučijo, da so vredne toliko, kot je lep njihov obraz. To je vse, kar v življenju šteje,« meni psiholog David Carey, ki otroška lepotna tekmovanja označuje za moralno in etično popolnoma nesprejemljiv biznis, saj služi denar na nevrotični želji mater. »Starši, med katerimi je 99 % mater, svoje otroke spreminjajo v seksualne objekte. Deklice seksualizirajo, porinejo jih v vlogo miniaturnih žensk-objektov. Ko bodo te mini lepotne kraljice odrasle, bodo celo življenje ujete v prepričanju, da je njihova vrednost produkt fizičnega videza. Ti otroci so v rokah mater marionete za doseganje njihovih lastnih ciljev, ki izvirajo iz osebnih nervoz, neizživetosti in najrazličnejših duševnih primanjkljajev. Nedvomno bi morali otroška lepotna tekmovanja prepovedati, saj vzgajajo odtujene in destruktivne odrasle. Pri tem se je treba zavedati še nečesa – nekatere deklice v tekmovanjih bolj ali manj uživajo, so pa tudi takšne, ki so vanje prisiljene.«

Denar je sveta vladar
Deidre-May je ena izmed njih. 8-letna deklica iz Philadelphije kriči na mamo in ji grozi, da ne bo šla na oder. »Saj ne ve, kaj je dobro zanjo,« mi opravičujoče pove mama. »Zaslužila je že veliko denarja. Vsak dolar nakažem na njen račun, kjer varčujem, da si bo lahko plačala študij. Kaj je v tem slabega? Sama nisem nikoli imela možnosti, da bi šla študirat, ona pa jo ima. Greh je, če tega daru, ki ji ga je podaril Bog, ne izkoristi.« Prav možnost visokega zaslužka predstavlja glavni argument, s katerim tako organizatorji kot starši opravičujejo smiselnost svojega početja. Deklica, ki je na tekmovanjih relativno uspešna, lahko do 16. leta dejansko zasluži celotno šolnino za svoj študij.   
Ko mama odide na stranišče, kujavo Deidre-May povprašam, zakaj je jezna. »Ker nočem biti tukaj. Nočem na oder, nočem neumne pričeske in vseh teh ličil. Sovražim svoje slike v booku na katerih sem videti, kot da imam 20 let. Vseeno mi je, če ne grem študirat, ampak tega nočem več početi,« zagrenjeno pove.

Odlična zabava
Čas je za veliki finale. Ozračje v zakulisju je naelektreno, deklice še zadnjič vadijo svojo rutino, ki jo bodo pokazale na odru, mame pa se – medtem ko skačejo okoli svojih lepotic in urejajo zadnje popravke – med seboj sovražno pogledujejo. Tekmovalnost med njimi je bojda morilska. »Zravnaj se. Dvigni brado. Stegni prste na rokah. Pazi na lase … « so navodila, ki letijo na vse strani.
Prva na oder pride Jenny. Po pisti se sprehodi kot profesionalna manekenka. Niha z boki, na ustih ji pleše zapeljiv nasmešek. Obrat, koketen pogled in še en avtomatiziran nasmeh z umetnimi zobi, ki prekrivajo škrbine. »Njen beauty walk je res dober. Trenira ga že od 3. leta,« zadovoljno komentira mama. Jenny pošlje poljubčke žiriji in v maniri izkušene striptizete sleče jopico. Sledi sodniški intervju, v katerem sodniki vsaki deklici postavijo vprašanje, na katerega mora čim bolj pametno odgovoriti. Najljubša igrača? »Barbika,« izstreli Jenny. Hrana? »Solata z avokadom,« naučeno odgovarja. Kaj boš, ko boš velika? »Nevrokirurginja,« odgovori Jenny in dobi velikanski aplavz. Očitno dobra izbira.
Vsako tekmovanje je sestavljeno iz različnih segmentov, v katerih vsaka izmed tekmovalk pokaže ustrezno 'rutino'. Ta predstavlja določen način gibanja, ki ga mame označujejo z imeni, kot so 'drzni sprehod' (sassy walk), 'ljubke nogice' (pretty feet), 'lepotni sprehod' (beauty walk) in podobno. Pomemben je tudi izraz na obrazu, ki lahko vsebuje različne verzije našobljenosti – za tovrstni stil poziranja mame uporabljajo termin pro-am modeling. V katerih kategorijah dekleta tekmujejo, je odvisno od posameznega tekmovanja, najpogosteje pa je teh več – od petja in plesa pa do intervjuja, manekenstva, pisanja in sprehodov po brvi v različnih kostumih.
Jenny sledi 5-letna Jane, ki odpira kategorijo nastopov v kopalkah. Njena 'rutina' se laiku zdi bolj ali manj enaka kot Jennyjina – podobno groteskno posnemanje zapeljevanja odrasle ženske, vendar pa mama z njim ni zadovoljna. »Ponovno je začela z napačno nogo. Njen nasmešek ni dovolj širok, odšteli ji bodo točke,« je ogorčena. »Zelo se trudim z njo. Plačujem ji ure plesa in nastopanja. Veste, koliko stane vse to!« zasika in odhiti v zaodrje pričakat hčerko, ki bo zagotovo slišala nekaj krepkih.
Udeležba na tekmovanjih družine, ki praviloma izhajajo iz skromnih razmer, v resnici stane lep kupček denarja, sploh če želijo deklico na tekmovanju vsakič predstaviti v 'najboljši' verziji. »Stroški prijave se gibljejo med 50 in več 100 dolarji, plačati je treba vizažista in frizerja, kar znaša okoli 400 dolarjev, saj spretnosti mam na večjih tekmovanjih niso dovolj. Kupiti je treba obleko, ki stane od 1000 do 8000 dolarjev, potem so tu še predstavitvene fotografije, video pa potni stroški … Povprečno za lepotna tekmovanja odštejemo okoli 35.000 dolarjev letno, a se, ko začne deklica zmagovati, ves denar povrne,« razlaga Darcy. Še posebej, če je mini lepotica uspešna na tekmovanjih, ki potekajo na jugu Amerike. Ta so namreč precej bolj glamurozna in poslovno privlačnejša kot tista na severu države.
Tekmovanje, ki se kot jara kača vleče ves dan, je, ko pade prvi mrak, končano. Jewell je, kot je napovedala njena mama, velika zmagovalka, ki bo domov poleg praktičnih nagrad odnesla 5500 dolarjev. Mama od veselja poskakuje, medtem pa mala Jewell  za svoj veliki uspeh kaže precej manj zanimanja. »Mar ni fantastično? Tako uspešni sva, komaj čakam na naslednje tekmovanje. Vse skupaj je odlična zabava, mar ne?« mi zadovoljno pomaha mama, medtem ko hiti na fotografiranje in intervju. Še opazi ne, da je Jewell v svoji lesketajoči oblekici, s palcem v ustih zaspala na stolu.

Laura Horvat Langsley