5 KAVARN, KI JIH MORATE OBISKATI

13.04.2018
Nekatere kavarne so posebne zaradi svoje dolgoletne tradicije, vonja, ki veje v zraku in ustvarja nostalgijo po minulih obdobjih, druge zaradi izvrstne ponudbe ali profesionalno pražene kave, spet tretje pa zaradi prelepega `instagramabilnega` ambienta, ki razvaja z edinstveno in fotogenično postrežbo … Pravzaprav je vseeno. Odločite se za najljubšega, ki naj vam služi kot izgovor za to, da spakirate kovčke in si ga ogledate tudi v živo.

LA ROTONDE, PARIZ
»Če boste taksistu rekli, naj vas zapelje do katerekoli kavarne na levem bregu Sene, vas bo vedno peljal v Rotonde,« je o eni najbolj znanih pariških kavarn v okrožju Montparnassa zapisal Ernest Hemingway. Ustanovljena leta 1911 je kavarna zelo hitro postala priljubljena točka številnih velikih umetnikov, intelektualcev in boemov, vanjo pa so poleg Hemingwayja zahajali tudi Henry Miler, T. S. Eliot, Gertrude Stein in Scott Fitzgerald. Kavarna s 100-letno tradicijo danes obsega tudi bar in restavracijo, očarala pa vas bo predvsem s pravo pariško kavo ter avtentičnim umetniškim vzdušjem, kakršnega boste zaman iskali kje drugje.


CAFFE FLORIAN, BENETKE

Najstarejša kavarna na svetu, ki je svoja vrata odprla davnega leta 1720, se nahaja na trgu Svetega Marka, vanjo pa so že od nekdaj zahajale same imenitne osebnosti, med katerimi so bili tudi Lord Byron, Proust in Dickens. Poleg svoje dolgoletne tradicije je znana tudi po tem, da je  v tistem času edina dovoljevala vstop ženskam, zato lahko razumemo, zakaj je vanjo zelo rad zahajal tudi zapeljivi Casanova. Slikovita kavarna, v bližini katere je tudi Dodgejeva palača, ima poleg »očarljivih« cen tudi impresivno zbirko umetniških del; ena od sob je okrašena s portreti velikih beneških moških, kot so Marco Polo, Paolo Sarpi in Enrico Dandolo, očarala pa vas bodo tudi impozantna ogledala ter baročno pohištvo, ki daje slutiti, da se v resnici nahajate v enem od najdražjih mest, zato, preden vstopite, pripravite denarnico!


SNICKARBACKEN 7, STOCKHOLM
S tistih z zgodovinsko vrednostjo do kavarn, ki jih odlikuje prefinjen čut za estetiko. Vse oboževalke skandinavskega dizajna boste navdušene nad kavarno Snickarbacken 7, ki je poleg tega še umetniška galerija in trgovina s konceptom. Naročite kavo in uživajte v resničnem Pinterest svetu, v katerem boste lahko sproščeno pobrskale med čudovitimi vintage kosi, knjigami, revijami in drugimi skritimi zakladi. Ču-do-vi-to!

BONANZA, BERLIN
Če se, ko beseda nanese na dobro kavo, v vas skriva kaj petičneža, morate nujno obiskati kavarno in pražarno kave na Kreuzbergovi. Vrhunsko praženo kavo, sta skupaj s profesionalno postrežbo v nemško prestolnico prinesla Yumi in Choi Reus, njuno delo pa je med Berlinčani naletelo na izjemno navdušenje - več kot 300 m² velika, zračna in okusno opremljena Bonanza namreč predstavlja že njuno drugo prodajalno kave, ki sta jo morala odpreti komaj pol leta za prvo. Nujen postanek za ljubitelje odlične kave, ki jo obvezno kupite tudi za domov!

THE GROUNDS, ALEXANDRIJA, AVSTRALIJA
Čeprav je na drugem kontinentu, se je na našem seznamu vseeno znašla zaradi svoje naravnost osupljive notranjosti in eklektične notranjosti. Nekdanje skladišče, ki je delovalo v začetku 20. stoletja, svojo kavo pridobiva neposredno iz Brazilije, Kolumbije, Etiopije, Indije in Ugande, navdušilo pa vas bo tudi s teraso, ki se razprostira na vrtu, na katerem uspevajo začimbe in sezonski pridelki. Če jih želite poskusiti, naročite kaj za pod zob, The Grounds je namreč tudi restavracija!  `A must see`, če se odpravljate v Avstralijo.