10 NASVETOV ZA USPEŠNO KARIERO

27.03.2018
Delate pozno v noč, uspeha, kakršnega ste se nadejali, pa še vedno ni od nikoder? Morda niste upoštevali nekaterih stvari, ki so za sanjsko poslovno pot ključnega pomena …

1. ČUDEŽI SE NE ZGODIJO … VI JIH MORATE USTVARITI
Ko nekoliko zavistni poslušate zgodbe ljudi, ki jim je v življenju res uspelo, si verjetno mislite, da so pač imeli srečo. Mogoče, ampak sreča je nekaj, na kar ne morete vplivati. Noben uspeh ne pride čez noč, treba je veliko odrekanja, predanosti, ciljne naravnanosti ter nenehnega izboljševanja samega sebe. O svojem področju se naučite vsega, kar se lahko, pred sabo pa imejte vedno cilj. Najprej si postavite dolgoročnega, nato pa si vsak teden določite kratkoročne, ki vas bodo do tega pripeljali. Ne pozabite določiti tudi korakov!

2. OSREDOTOČITE SE NA REŠITEV, NE NA TEŽAVO
Ko vam nekaj ne gre po načrtu, ne paničarite ter se ne fokusirajte stoodstotno na problem, ki je pred vami in vas bo, če boste dopustili, popolnoma znerviral. Namesto tega iščite rešitev – če je še ne vidite, še ne pomeni, da je ni, saj se po navadi pokaže šele po trdem delu ali pa `skristalizira` takrat, ko počnete kaj drugega, zato pojdite, če imate polno glavo, nujno na kakšen sprehod ali kavo. Ko bo kliknilo, bo kliknilo!

3. NE BODITE PESIMISTIČNI
Naš notranji glas nam velikokrat prigovarja, da nam določenega problema ne bo uspelo rešiti. Utišajte ga, saj vam na poti do uspešne kariere, ne dela usluge. Naslednjič, ko se boste zalotili sredi takšnega razmišljanja, stopite korak nazaj in se opomnite, da bo ta težava čez pol leta mnogo manjša ter da je jutri nov dan. Zadevo prespite, kar vam bo dalo popolnoma novo perspektivo!

4. VSEMU STE KOS
Ljudje z zdravo samozavestjo imajo močan občutek lastne kompetentnosti, ki izvira iz preteklih uspehov. Ti jim pomagajo tudi, ko stvari postanejo težke, saj se zavedajo, da bodo kos vsem oviram, ki pridejo na pot. Če imate s tem težavo, si svoje pretekle dosežke napišite na list papirja in ga prilepite na vidno mesto. Vlijte si samozavest!

5. NAREDITE VEČ
Vedno, ko se znajdete pred novim kariernim izzivom, naredite več, kot se od vas pričakuje. Če ste v situaciji, ki se vam zdi nerešljiva, ne pozabite, da tisto, kar zahteva veliko truda, običajno prinese tudi velike rezultate, stvari, ki jih opravite z levo roko pa vam na dolgi rok ne prinesejo nič, saj se iz njih nič ne naučite.

6. (P)OSTANITE DISCIPLINIRANI
Naučite se postavljati prioritete, saj se prav v tej spretnosti skriva ključ do dobrih poslovnih rezultatov. Najprej se lotite najtežjih stvari, nato pa prehajajte na lažje. Pri tem se ne pustite dekoncentrirati z raznimi šumi iz okolice, niti ne skačite iz ene naloge na drugo, saj na koncu ne bo opravljena nobena.

7. DEFINIRAJTE, KAJ VAM JE POMEMBNO
Kdor ne ve, kam gre, ne bo tja nikoli prišel. Dobro razmislite, kakšne kariere si želite, koliko želite zaslužiti in čemu ste se za to pripravljeni odpovedati. Ne uspejo tisti ljudje, ki si to najbolj želijo, ampak tisti, ki so se za svoj uspeh pripravljeni odpovedati največ stvarem!

8. MREŽITE SE
Nikoli ne veste, kdaj boste koga potrebovali, zato bodite do vseh okoli sebe vedno prijazni in iskreni. Sklepajte nova poznanstva, hodite na dogodke in na njih poskušajte spoznati čim več različnih ljudi, do katerih pristopite sproščeno in spontano. Zaupajte jim kakšno podrobnost iz svojega osebnega življenja, pri najemanju nove delovne sile pa ne zaposlujte samo ljudi, ki so podobni vam. Če boste obkroženimi z enakimi osebami, kot ste sami, boste vedno dosegali enake rezultate, v nasprotnem primeru pa se vam bodo (morda) razširila obzorja, poslovni rezultati pa še izboljšali.

9. BODITE STRASTNI
Kariero gradite na področju, ki vam prinaša veselje. Ko govorite o tem, kar delate, bi vam oči morale vsaj občasno sijati od navdušenja, entuziazem pa gre z roko v roki tudi z vztrajnostjo, saj boste v nečem, kar vas osrečuje, vztrajali dlje kot v tistem, kar vas ne – to pa je nujna stopnička na poti do uspešne kariere.

10. VZEMITE SI ČAS ZASE
Za doseganje kariernih uspehov morate biti spočiti, nikakor pa ne izgoreli, zato si vsak dan vzemite nekaj časa zase, počnite stvari, ki so vam v veselje, in se družite z najljubšimi osebami. Pokažite pristno zanimanje za to, kar vam govorijo, in jih ne dolgočasite predolgo s službenimi zadevami, saj jih po vsej verjetnosti ne zanimajo.

Fotografija: Pinterest