VSI ODTENKI SIVE

27.02.2018


Če se znamenja let začenjajo kazati tudi na vaši pričeski, še ni čas za preplah.

Sivi lasje so lahko prav tako elegantni kot drugi barvni odtenki – pomislite le na igralko Meryl Streep v filmu Hudičevka v Pradi. S svojimi sivimi pričeskami pogosto navdušujejo tudi druge igralske zvezdnice svetovnega formata – med njimi vedno mladostna 58-letna Jamie Lee Curtis, živahna 71-letna Helen Mirren in šarmantna Judi Dench, ki jih šteje že 82. Moda sivih las je zajela celo veliko mlajše zvezdnice – s sivo pobarvanimi lasmi se na rdečih preprogah redno pojavljata pevki Lady Gaga in Pink. In čeprav so sivi lasje modni, ste s sivimi lasmi lahko takoj videti starejši, kot ste v resnici, ne glede na to, kako mladosten je vaš obraz. Poleg tega je osiveti pri šestdesetih nekaj povsem drugega kot sivi lasje pri tridesetih, kajne? Dejstvo je, da z leti celice, ki lasem dajejo barvo, postajajo vsem manj aktivne in proizvajajo vse manj barvila melanina. Sivenje las ne poteka hkrati, pač pa postopoma, zato so lasje mešanica običajne barve in nekaj sivih pramenov. Prvi sivi lasje se navadno pojavijo pri tridesetih, pri petdesetih je običajno polovica las že sivih.


1
Prikrijte sivine

Sodobne tehnike barvanja las lahko odlično prekrijejo sive lase. Blondinkam se je s sivimi lasmi najlaže spopasti – posamezni sivi lasje so skorajda neopazni, zato za prekrivanje navadno zadoščajo že prameni ali toniranje. Ko je sivih las več kot nesivih, si omislite več pramenov v pepelnati blond; tako rumenkasti lesk ne bo preveč očiten, narastek pa tudi ne preveč opazen. Pri rjavolaskah se sivenje hitreje pozna. Če imate le nekaj sivih las, si pomagajte s preparatom za ponovno pigmentiranje, s katerim vzpostavite naravni barvni ton. Več kot petdeset odstotkov sivih las lahko prikrijete le z intenzivnim toniranjem oziroma s celostnim barvanjem v enem tonu. Barve za domačo uporabo so pri tem zelo priročne, tudi za začetnike in nevešče barvanja. Pazite le, da izberete izdelek brez amonijakovega peroksida. Tudi kana se pri sivenju las odlično obnese. Sivi lasje namreč ob barvanju s kano dobijo bolj intenzivno barvo, lasje, ki še vsebujejo melanin, pa se obarvajo le z rdečkastim sijajem. Na ta način ustvarite tudi učinek pramenov. Sive lase lahko naravno prekrijete tudi z mešanico rožmarina in žajblja. Sestavini zmešajte v vodi in ju pustite vreti približno pol ure, nato pa naj mešanica stoji še nekaj ur. Ko jo nanesete na lase, pustite, da se popolnoma posuši, potem pa lase umijte z običajnim šamponom. Če želite temnejšo nianso, naredite novo mešanico in postopek ponovite.

2
Odkrijte svoj novi slog

Če ste se naveličali barvanja, se lahko postavite s svojo novo barvo las – sivo. Omislite si le moderno pričesko, s katero si boste pričarali mladosten videz in dobro počutje. Glede na obliko obraza izberite frizuro, ki ustreza tudi vašemu življenjskemu slogu. Priljubljeni so kratko postrižena pričeska v slogu pixie, bob s frufrujem in daljši valovi, če pa imate dolge lase, nosite zravnano pričesko z visokim leskom ali gladko počesano figo.

3
Triki za nego in lepši videz

Sivi lasje potrebujejo veliko vlage, saj so praviloma trši in bolj grobi kot tisti, ki še imajo pigment. Uporabljajte negovalne maske, da izboljšujejo strukturo las in jim povrnejo mehkobo. Pripravite si lahko orehovo masko, ki lase nahrani, hkrati pa jih tudi malce potemni (še posebej primerne so te maske za rjave lase). Zanjo potrebujete zelene lupine nezrelih orehov, ki jih zdrobite in rahlo posolite ter zalijete s vodo. Po treh dneh tekočini v razmerju 3 : 1 dodajte še vodo in jo dvajset minut kuhajte na zmernem ognju. Poparek ohladite, si ga prelijte čez lase in pustite učinkovati pol ure. Nato lase temeljito sperite. Dlje časa boste imeli poparek na laseh, intenzivnejša bo barva. Za lepše lase preoblikujte tudi svoj jedilnik. Raziskave so namreč pokazale, da pospešeno sivenje las lahko izzove tudi neprimerna hrana, še posebej, če ji primanjkuje vitaminov skupine B. Zato uživajte čim več beljakovin (japonska zdravilska tradicija sivenje las pripisuje pomanjkanju beljakovin glede na količino zaužitih ogljikovih hidratov), še zlasti jogurta, jajc in sira, pa lupinastih plodov, rib in govedine, privoščite pa si tudi veliko sadja, denimo banan. Sivi lasje naj bi glede na vzhodne alternativne teorije nakazovali tudi na prebavne motnje v spodnjem delu črevesja in na motnje razmnoževalnih funkcij. Ko lasje posivijo ali se pobelijo, naj bi začelo pešati tudi delovanje jeter in žolča, človek pa naj bi se spremenil celo osebnostno – postal naj bi bolj odločen in nepopustljiv.

4
Skrivna moč ličenja

Siva pričeska deluje precej bolj sveže, če ste hkrati tudi naličeni. Dejstvo je, da sivi lasje z obraza 'preženejo' barvo in ga naredijo precej brezizraznega. Mojstri ličenja vsem z modrimi očmi svetujejo, da veke naličijo s senčilom v belem ali sivem odtenku, če pa imate rjave ali zelene oči, uporabite paleto naravnih kožnih odtenkov. Ličnicam vdihnite svežino z rdečilom za lica v rožnatem ali koralnem odtenku, poskrbite pa tudi, da so ustnice prefinjeno poudarjene. V ta namen izberite niansi maline ali koral, odlično pa delujejo tudi rožnati in naravni kožni toni.