LEPOTA IZ ZEMELJSKIH GLOBIN

27.08.2018
Kristali, dragocene kovine in lava. Ste vedeli, da jih vaša koža potrebuje?

Blato, kristali in dragocene kovine, ki nam jih ponuja zemlja, predstavljajo odličen naravni vir elementov v sledeh ter mineralov. Lepotna industrija zato te naravne sestavine vse pogosteje uporablja v lepotnih izdelkih, saj imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kože, poleg tega pa polt učinkovito ščitijo tudi pred številnimi okoljskimi dejavniki.


MOČ KRISTALOV
V antičnih časih so kristale strli v prah in le-tega uporabljali za nego kože. V takšni obliki kristali namreč vsebujejo največjo količino elementov v sledeh, pravi dermatologinja Shereene Idriss, ki že vrsto let raziskuje uporabo kristalov v lepotne namene. »Poleg tega da na splošno blagodejno vplivajo na kožo, delujejo tudi kot odlični odstranjevalci odmrlih celic,« razlaga. Malahit, ki ga poznavalci imenujejo tudi botoks med kristali, je denimo bogat z naravnim bakrom, ki kožo učvrščuje, zmanjšuje vnetja in spodbuja nastanek kolagena in elastina. Kremen, eden najbolj razširjenih mineralov v zemeljski skorji, se v lepotnih negah najpogosteje pojavlja v obliki kamene strele – najbolj čistih in popolnih kremenovih kristalov –, pogost pa je tudi z bakrom bogat azurit, ki v koži spodbuja naravne procese.
Strokovnjaki vedno bolj pozdravljajo tudi uporabo kristalnih valjčkov za obraz, s katerimi v kozmetičnih salonih izvajajo masažo obraza. Ponujajo učinkovito limfno drenažo, ki zmanjšuje zabuhlost obraza ter vidnost drobnih gub. Valjčke lahko povsem varno uporabljate tudi doma – obraz z njimi nežno masirajte iz središča navzven.

BLAGODEJNO BLATO
Izjemni zdravilni in lepotilni učinki gline in blata so že stoletja dobro znani in dokumentirani. Danes je na voljo vrsta različnih oblik in verzij, ki prihajajo iz najrazličnejših koncev sveta, vsem pa je na splošno skupno to, da odlično uravnavajo izločanje sebuma, čistijo pore in imajo čvrstilni učinek. Posamezne vrste blata in glin pa imajo tudi dodatne učinke, ki so odvisni od tega, katere minerale vsebujejo. Montmorlionit, ki se nahaja v določenih predelih Francije, z negativno nabitimi delci privlači pozitivno nabite nečistoče v porah, s čimer na kožo deluje izredno očiščevalno. Specifične lastnosti imajo tudi kaolinska glina, vulkansko blato, pridobljeno iz ohlajene in strjene lave, ter z magnezijem bogata t. i. maroška lava ali rhassoul iz gorovja Atlas.

PRESTIŽNE KOVINE
Dragocenih kovin, za katere se zdi, da prej kot v kozmetiko sodijo v škatlico z nakitom, lepotna industrija ne uporablja zgolj zaradi prestižnega učinka, ampak tudi zaradi številnih pozitivnih učinkov na kožo – od antibakterijskih do protistarostnih. Koloidno srebro zaradi močnega protimikrobnega učinka denimo odlično deluje proti mozoljem, zlato dokazano spodbuja mikrocirkulacijo kože, baker v peptidni obliki sodeluje pri proizvodnji elastina in kolagena, platina pa odlično izboljšuje teksturo in čvrstost kože.

1. SERUM ELEMIS PRO-COLLAGEN QUARTZ LIFT SERUM S KREMENOM2. INTENZIVNA NEGA DR. HAUSCHKA SOOTHING INTENSIVE TREATMENT S TURMALINOM


3. MASKA ZA OBRAZ TATA HARPER CLARIFYING MASK S KREMENOVIMI KRISTALI

4. FLUID LA PRAIRIE CELLULAR RADIENCE PERFECTING FLUIDE PURE GOLD S ČISTIM ZLATOM


5. VALJČEK ROSE QUARTZ FACIAL ROLLER