ZASTRUPITEV S HRANO

14.09.2017
Zastrupitve s hrano, ki je okužena z različnimi bakterijami, virusi in paraziti ali pa njihovimi toksini, so zaradi visokih temperatur in nepravilnega shranjevanja živil poleti precej pogoste. Okužena hrana je lahko tudi vzrok za širjenje več kot dvesto različnih bolezni, povzroča pa tudi dolgoročne zdravstvene težave, kot so nevrološka obolenja. Zaščita? Dosledna higiena in primerna obdelava živil. Pred ravnanjem s hrano si roke vedno skrbno umijte s toplo vodo in z milom, poskrbite še, da bodo čiste vse površine in posode, s katerimi pride hrana v stik. Meso in mesne izdelke, zlasti če gre za mleto meso, vedno temeljito skuhajte (škodljivih organizmov se znebite pri temperaturah od 63 do 75 °C). Pribor za obdelavo mesa uporabljajte izključno za ta namen; noža za rezanje zelenjave ne uporabljate za rezanje mesa. Po stiku s surovim mesom in perutnino vedno operite roke ter očistite posodo in kuhinjske površine – pri tem uporabite toplo vodo in detergent. Poleti bodite še posebej pazljivi pri uporabi jajc – trdo kuhana so najbolj varna. Vedno skrbno operite sadje in zelenjavo, zlasti tisto, ki ju ne boste kuhali. Surove hrane ne hranite poleg že pripravljene hrane, ampak ločeno. Če imate občutek, da je hrana pokvarjena, jo takoj zavrzite. Hrane, za katero niste prepričani, ali je še užitna ali ne, nikar ne preizkušajte. Raje jo brez pomisleka zavrzite.