OH IN SPLOH O KAKOVOSTNIH OGLJIKOVIH HIDRATIH

27.06.2019
Predzadnji sončni torek v mesecu juniju je na terasi kavarnice v Tivoliju potekala aktualna razprava na temo ogljikovih hidratov. Trendi pri prehranjevanju so se v zadnjih letih namreč močno nagnili na stran diet LCHF in diet z vnosom nizke vsebnosti ogljikovih hidratov. O njihovi pomembnosti v prehrani govori veliko raziskav, na podlagi katerih se oblikujejo tudi priporočila za njihov dnevni vnos. Ta se giblje med 35 % in 75 % vse zaužite hrane na dan. Zakaj jih v obrokih ni smiselno izpuščati, je razložila certificirana nutricionistka Mojca Cepuš:»Ogljikovi hidrati so v naši prehrani pomembni predvsem zato, ker predstavljajo glavni vir energije za naše telo, delujejo pa tudi pri mnogih drugih funkcijah našega telesa. Za ohranjanje zdravja je najprimerneje, da pretežno uživamo OH iz polnovrednih žit, stročnic sadja in zelenjave. Polnovredna nerafinirana žita in stročnice so vir prehranske vlaknine, kot tudi različnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Ljudje velikokrat zmotno mislijo, da bodo na primer samo s solato in piščancem, brez vnosa ogljikovih hidratov naredili nekaj dobrega za telo, morda celo shujšali, a se takšne metode na dolgi rok ne pokažejo za učinkovite. Za uspešno hujšanje, okoli –1 kg na teden, in kasneje vzdrževanje teže v shujševalnih jedilnikih, ki jih pišem svojim klientom, redno predpisujem vsaj dva obroka, bogata z ogljikovimi hidrati, kot so ajda, proso, kvinoja, leča, polnozrnate testenine.



Pri tem pa je seveda ključno, da izbiramo kakovostne ogljikove hidrate. Kakovost žitaricam določajo tudi postopki pridelave in obdelave. Pri blagovni znamki Zlato polje izdelkom ne dodajajo ničesar, kar sicer ne zraste v naravi. Vse surovine ustrezajo strogim standardom, ki jih nadzorujejo s številnimi analizami in vhodnimi kontrolami, navaja vodja blagovne znamke Tanja Šoštarič: »Kakovost izdelkov dosegamo s pravilnim izborom najboljših sort žit, modernimi tehnološkimi postopki predelave in čiščenja ter sodobnim načinom pakiranja. Surovine morajo biti sveže. Plod zadnje letine, mletje in druge procese predelave žit pa opravljamo avtomatizirano pod budnim očesom strokovnjakov v proizvodnji. Še vedno pa se tudi držimo pravila, ne samo da je izdelek naraven in sodoben, temveč mora biti tudi okusen.« Pri Zlatem polju so vse pomembne informacije o žitaricah in njihovih optimalnih načinih priprave, zato na jasno in vidno mesto vključili v prenovljeni in poenoteni embalaži.