SAMO NARAVNO

Vesna Ravnikar17.11.2012
VINOTERAPIJA
Vinski izleti so bili dolga leta domena vinarskih dežel z bogato tradicijo, vendar pa je hiter vzpon Avstrije na svetovno vinsko prizorišče tudi na to področje vnesel nekaj korenitih sprememb. Nove vinarske tehnike in sodobni arhitekturni dosežki, združeni s prvovrstno spa ponudbo, vabijo enofile v vinski spa resort Loisium v Langenloisu, 45 minut vožnje z Dunaja v smeri proti Češki. Ne le, da domuje v najboljšem vinskem okolišu naših severnih sosedov, ogleda vredna je tudi njegova arhitektura, nastala po zasnovi ameriškega arhitekta Stevena Holla. Luksuzni hotel, zgrajen sredi vinogradov, je družina Nidetzkya razvila iz prvotne kleti in centra za obiskovalce, ki jih danes navdušujejo podzemne kleti, zanje urejeno posebno središče pritličju in 'plavajoči' hotel. V pritličju je stavba skoraj v celoti prosojna, saj je obdana s steklom, ki vzbuja vtis, da poslopje lebdi. Dobro počutje je v Loisiumu na prvem mestu v več pogledih. V njihovem spaju si lahko privoščite vinski eliksir za obraz, ki napne kožo, ali pa si za gladko telo omislite vinski piling. Pripravijo vam lahko tudi aromatično grozdno kopel, in to kar v vinskem sodu! Tisti, ki si vina ne znate predstavljati drugje kot izključno na brbončicah, pa se lahko odločite za Avedine tretmaje s čistimi rastlinskimi in cvetličnimi esencami za okrevanje po tradicionalnih postopkih ajurvede.

SINONIM ZA RAZKOŠJE
Pred kratkim so ga ovenčali z laskavim nazivom spa hotel leta v Evropi, ampak to je le eno v vrsti priznaj, s katerimi se lahko pohvali. Švicarskih hotel Dolder Grand pa je tudi ena izmed znamenitosti Züricha in že več kot stoletje sinonim za razkošje, od leta 2004, ko je doživel temeljito prenovo in posodobitev, za katero je zaslužen svetovno priznani britanski arhitekt in dobitnik Pritzkerjeve nagrade Norman Foster, pa tudi arhitekturni simbol. Foster je častitljivi zgodovinski stavbi, zgrajeni leta 1899 v tradicionalnem švicarskem slogu, na obeh straneh dodal dve sodobni krili. Dolderjeva eklektična notranjščina je delo skupine londonskih oblikovalcev United Designers, ki je izbrala raznoliko opremo, naravnano tako na preteklost hotela kot na njegovo dramatično spremenjeno zdajšnjo podobo. Impozanten je tudi njihov spa. Ob vstopu v 4.000 kvadratnih metrov velik prostor, ki pri opremi ne skriva japonskih vplivov, obiskovalce pozdravi veličasten bazen, nege, ki so jim na voljo, pa so izključno organskega izvora in se lahko pohvalijo s sestavinami, kot so kakav, puščavske fige in mirta. Brez dvoma vrhunska pa je njihova nega obraza, poimenovana Nature’s Organic Seasonal Facial, ki vitalne točke sprošča z esencami iz divjega modrega lotosa, bambusa in ingverja.

SOL NA SOL
Neapelj ne slovi samo kot kulinarična prestolnica južne Italije, pač pa po zaslugi hotela Romeo tudi po izvrstnih negovalnih postopkih v Dogana del Sale. Prvi luksuzni spa v regiji stavi na moč morske soli, ki skupaj z novimi tehnološkimi postopki ustvarja zanimivo holistično izkušnjo. Center lepote, opremljen s črnim granitom in z belo-zlatim mozaikom, ponuja gostom infrardečo savno v prostoru, ki ga krasijo stene iz rožnate himalajske soli, talasoterapevtsko parno kopel, Kneippov tretma, frigidarium oziroma prostor za hitro ohladitev, tropsko deževno prho in hidroterapevtske bazene. Nekaj posebnega je nova solna soba, v celoti prekrita z belo soljo, ki se ponaša s stalno temperaturo in vlago, kar je idealno za sproščanje, razstrupljanje in umiritev.

NOV ZAGON
Odvisniki od kofeina, pozor! Če vam ob omembi uro in pol trajajočega kavnega tretmaja Coffee Detox ali 'kavne' maske Smooth Mocha začne srce hitreje utripati, morete nujno obiskati hotel Tribe v Keniji. Njihov spa Kaya – ime je dobil po gozdnem območju Mijikenda, ki se ga drži sloves, da v sebi skriva moč za duhovno ozdravljenje – ponuja vse, kar si lahko zamislite: od tako imenovanega bootcampa za vrhunsko telesno kondicijo do kombinacije tajske in shiatsu masaže ter starodavnih tehnik terapevtskega zdravljenja.

NE MOTI, ZASEBNO!
S strogo omejitvijo števila gostov, ki lahko stopijo v notranjost njihovega C-SPAJA, italijanski C-Hotel&Spa ob jezeru Como obljublja popolno uživanje vseh čutov v popolni zasebnosti. Za lajšanje posledic stresa je menda idealna njihova kopel z zračno masažo. Prostor, obložen s čudovitim steklenim mozaikom in z zlatimi dodatki, ponuja vodne aktivnosti, ki spodbudijo kroženje krvi in kisika v koži ter sproščajo telo. Da bi zmanjšali utrujenost in izboljšati dihanje, zaplavajte v slanem zunanjem bazenu ali pa se postavite pod poživljajoči slap. Tudi hotelski vrt, ki ga je zasnoval krajinski arhitekt Emilio Trabella, je omamna oaza miru za meditacijo, razmišljanje in poživitev.
Sorodni članki
Preberi več >