KOSILO PRI DIORJU

Fotografije: Dior30.10.2012
Danes je mestece kljub zasoljenim cenam še uspelo obdržati šarm malega obmorskega letovišča. Pravijo, da je tu svetloba malce posebna, zato je njegova okolica polna slikarjev. Prav tako je nekaj posebnega njihova kulinarika, ki jo je letos že drugo leto zapored 'začinila' še ena ikona francoske elegance – modna hiša Dior.
Od Kate Moss in Rihanne do Karla Lagerfelda, Bona in Lady Gaga – Saint-Tropez je videl in gostil že vsa imena, ki v svetu slavnih, bogatih in vplivnih kaj pomenijo. Zato ne preseneča, da je velika želja vsakega modnega oblikovalca, da bi v tem mestecu odprl svoj butik. Med njimi je tudi nekronani kralj luksuza Bernard Arnault, vrhovni 'šef' skupaj šestdeset prestižnih blagovnih znamk, kot so Louis Vuitton, Dior in Krug, združenih v skupino LVHM, ki je za Diorjevo prodajalno zakupil kar – hotel. Ekskluzivni White 1921, ta hip eden najbolj vročih naslovov v središču mesteca, na slovitem Place des Lices, je sicer svoje ime dobil po letniku 1921, ki je bilo za bele vinske sorte in za penine izjemno uspešno. Hotel je na voljo samo izbrancem – v njem je namreč zgolj osem sob, še ena njegova ekskluzivna posebnost pa je poleg Diorjevega butika v spodnjih prostorih minimalistično opremljen vrt s poletno restavracijo Dior des Lices, v kateri lahko gostje občudujejo dela François-Xavierja LaLannea.

DIOR DES LICES
Poleg Diorjevega butika se v spodnjih prostorih nahaja minimalistično opremljen vrt s poletno restavracijo. V restavraciji Dior des Lices je 'šef' Yannick Alléno, chef s tremi Michelinovimi zvezdicami, ki zdaj vodi restavracijo na vrtu hotela, temeljito prenovljenem pod budnim očesom slavnega krajinskega arhitekta Petra Wirtza. Restavracija je, tako kot stavba v celoti, posvečena spominu na monsieurja Diorja, ki je tudi sam oboževal kulinariko. Yannick Alléno je seveda za obed pri Diorju sestavil tudi ekskluziven lahek poletni meni. Restavracija je odprta od maja do oktobra, torej v času poletne sezone, v tem obdobju pa lahko pri njih okušate prefinjene gurmanske posladke, postrežene seveda na Diorjevih krožnikih.

DIORJEV MENI
In kaj vse se znajde na teh krožnikih? V skladu s sainttropejsko tradicijo je Yannick Alléno malce po svoje prikrojil lahke prigrizke ter jih med drugim poimenoval Zbirka dragocenih paradižnikov in Čarovnice, na moderen način pa se s tradicijo spogledujejo tudi sendviči različnih okusov, poimenovani Pesek, Zelenje in Sever.
V senci stoletnih dreves si velja privoščiti sladice, ki so gastronomsko poglavje zase – uživate lahko v jagodnem, pistacijevem ali limonovem posladku, postrežejo pa vam tudi s sorbetom ali z domačim sladoledom. »Meni sem sestavil iz preprostih in lahkih jedi, ki pa kljub temu prinašajo prav posebno izkušnjo, tudi za sladokusce,« svojo kuho predstavlja Yannick Alléno. »Navdih zanj je bil svet haute couture, želel sem ustvariti nekakšno simbiozo s hišo Dior. Jedi so barvite in premišljene ter pripravljene tako, da izstopajo iz množice. Velik navdih pri pripravi sem črpal tudi iz tradicionalnega poletnega festivala, znanega kot La Bravade de Saint-Tropez, predvsem za sladice. Poleg tega je vrt čudovit in navdihujoč, saj je zasnovan tako, da pomirja in sprošča.«

SLASTNI CALISSONS
Alléno pravi, da je za svoje jedi izbral najboljše sestavine lokalnih dobaviteljev in okoliških kmetov. In katera jed z jedilnika mu je najljubša? »Obožujem calissons. To tradicionalno provansalsko sladico v obliki mandlja sem spremenil v sodobno jed s številnimi različnimi okusi. Postrežemo jo v različicah z gosjo pašteto in meloninim želejem, s paradižnikom, citrusi in z baziliko, s poletnimi sadeži in z bučkami ter z mandljevo kremo ali z mariniranimi sardinami in s kremo iz paradižnika in limone.« Vse, kar lahko še dodamo, je njami. In če vas bo prihodnje poletje zaneslo v Saint-Tropez, veste, kje boste lahko svoje brbončice razvajali v slogu visoke mode. Pa bon appetit!
Sorodni članki
Preberi več >