EKOSMUČANJE

05.12.2012
Za izdelavo umetnega snega so potrebne velikanske količine sveže vode, žičnice in gondole porabijo veliko električne energije zgolj za to, da ljudi pripeljejo 'v višave', tudi zaradi potovanj do smučišč je v zraku vse več ogljika. In ker je lahko vsaka naša aktivnost do okolja prijaznejša, če se le malce potrudimo, je lahko takšno tudi smučanje. Kako? Odpravite se v smučarska središča, ki reciklirajo umetni sneg, prepovedujejo vožnjo z avtomobili, ponujajo ekohotele, njihove žičnice pa poganjata sonce in veter.

Skrita pod mogočnim Matterhornom z nepozabnim razgledom na švicarske ledenike vabi ekološka gorska 'koča' Studio Monte Rosa. Kovinska modernistična stavba nad Zermattom, ki je bolj kot gorska koča videti kot futuristična vesoljska postaja, ponuja prenočišče 120 ljudem. Tehnološko izpopolnjena zgradba je izdelana iz lesa in oblikovana tako, da devetdeset odstotkov vse energije, ki jo potrebuje, dobi zgolj od sonca. Primerna je za 'resne' smučarje, do nje pa boste iz bližnjega Rotenbodna sopihali približno tri ure.
San Cassiano, majhna, a šik vasica na južnem Tirolskem v sosednji Italiji, se je na zemljevid ekoloških smučarskih ciljev uvrstila z odprtjem svojega prvega ekohotela Mountain Living Residence Hotel Lagació. Lastniki so za zgraditev 24 zelo elegantnih ekoapartmajev uporabili macesnov les iz okoliških gozdov in skrilavec, gostom pa poleg finske savne in parne kopeli ponujajo tudi prevoz do smučarskega središča Alta Badia. Hrana v hotelu je organsko pridelana, voda, ki jo uporabljajo, pa je iz bližnjega gorskega izvira.
S prav posebnim konceptom je nase opozoril Hotel Crystal v avstrijskem Obergurglu (Ötztal). Velja za prvi evropski hotel na 2.000 metrih nadmorske višine, ki uporablja 100-odstotno obnovljive vire energije, njegov revolucionarni sistem ogrevanja, temelječ na sončni in geotermični osnovi, pa je pravi pionirski projekt v turistični industriji.
Koča Daniele Arlaud  v italijanskem Salbertrandu, ki je med evropskimi gorskimi kočami prva pridobila certifikat Ecolabel, dokazuje, da je lahko ogljikov odtis ničen tudi na 1.770 metrih nadmorske višine. Najbolj avtentičen primer 'višavskega' ekoturizma je tabor Whitepod v osrčju švicarskih Alp, natančneje na naslovu Les Cerniers. Petnajst nenavadnih geometrijskih objektov, še najbolj podobnih iglujem, ponuja popolno udobje, zlito z okoljem. Postavljeni na lesenih temeljih, ki zagotavljajo naravno zaščito pred mrazom in snegom, so leta 2005, ko so odprli svoja vrata, veljali za najinovativnejši projekt smučarskega turizma. Vsak izmed 'iglujev' je opremljen s pečjo na drva, ekoposteljnino in kopalnico v skandinavskem slogu. V središču tabora stoji lesena hiša iz leta 800, v njej pa so restavracija, prostor za druženje in tudi sodoben spa. Gostje imajo na voljo sedem kilometrov zasebnih smučarskih prog in dve žičnici, ki sta odprti po želji – podnevi in ponoči. 
Sorodni članki
Preberi več >