S SLOVENSKIMI ŠPORTNIMI PLEZALCI NI ŠALE

03.04.2019
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani med nove mejnike dodala prvi trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger. Da sezono 2019, ko bodo znani prvi tekmovalci za nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020 in bomo lahko večino najpomembnejših tekem prvič spremljali na TV Slovenija, začnejo v slogu, so pred prvo letošnjo tekmo svoje cilje pred nedavnim predstavili v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani, največjem balvanskem centru v Sloveniji, ki ponuja raznovrstne izzive za začetnike, rekreativce in vrhunske plezalce.



Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, dodamo pa lahko še 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.
V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: "Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio."



Svetovni pokal v balvanih se za člansko izbrano vrsto začenja 5. aprila v Meiringenu, v težavnosti pa 4. julija v Villarsu, prav tako v Švici, svetovno prvenstvo bo v sredini avgusta na Japonskem, evropsko prvenstvo septembra na Poljskem in oktobra na Škotskem, novembra pa še kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Franciji. Večino najpomembnejših tekem bo prenašala Televizija Slovenija. "Letos Prva osebna zavarovalnica prevzema tudi generalno sponzorstvo TV-prenosov svetovnega pokala in svetovnega prvenstva na drugem programu TV Slovenija. Trenutno je zagotovljenih šest prenosov tekem in tako bomo skupaj poskrbeli, da se ta šport dodatno približa širši javnosti," je dejal Boštjan Škufca Zaveršek, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice, ki je generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju. TV Slovenija bo na 2. programu prenašala finale tekem svetovnega pokala v Meiringenu (6. 4.), Chongqingu (28. 4.), Münchnu (18. 5.), Chamonixu (13. 7.) in seveda Kranju (29. 9.), prav tako pa svetovno prvenstvo v Hachioiju (11.–21. 8.) in kvalifikacijsko tekmo za OI v Toulousu (29.-30. 11.).



FOTOGRAFIJE: Anže Malovrh