MINI INTERVJU: ALENKA ŽNIDARŠIČ KRANJC

21.05.2018
Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave družbe Skupine Prva, je ena od izjemno uspešnih ljudi, ki so `Made in Slovenia`. Z njo smo se pogovarjali, po kateri poti je treba iti, da lahko pridemo do tako velikega uspeha, z nami pa je na kratko spregovorila tudi o svoji knjigi Dočakal boš pokoj ter z bralkami spletnega Glossa delila nekaj nasvetov za bolj kakovostno življenje …

Alenka, glede na to, da ste izjemno uspešna Slovenka, ki se je znašla tudi na lestvici naših najbogatejših državljanov, me zanima, kaj je po vašem mnenju recept za takšen uspeh?

Katere navade so tiste, ki jih mora tak človek imeti? Najprej Cilj. Potem pa vztrajnost in veselje .. Pa moj cilj nikoli ni bil denar - zato ga imam verjetno manj, kot bi ga lahko imela.

Vaša knjiga Dočakal boš pokoj, ki jo je mogoče brezplačno prenesti s spleta, govori o kakovostnem staranju. Kako ga doseči in kako se to povezuje z odgovornim življenjem, o katerem govorite? 
Sama sem še vedno zelo poslovno aktivna, hkrati pa tudi mati treh otrok in babica štirih vnukov. Vedno sem tu, ko me potrebujejo, oni pa so tu zame, ko jih potrebujem jaz, a kljub temu … kje bi bili moji cilji, moje življenje, moje veselje, če bi me družina potrebovala ves čas? Zato ne morem pričakovati, da bo kadarkoli zame nekdo ves čas tu, ker sicer ne bi živel svojega življenja. Zavedanje glede tega pa nosi za seboj odgovornost za svoje telo, za svojo dolgotrajno mobilnost, kjer je okolje, v katerem bivam, izredno pomembno, za svojo finančno neodvisnost, za kakovostno vključitev v okolje in ne nazadnje za to, da se družina ne stepe za oslovo senco.

Kaj človek ne glede na starost lahko še stori za boljšo kakovost svojega življenja? Zadnje čase je vedno več psihičnih bolezni, tesnob in panike, kot obsedeni googlamo vse mogoče simptome ter se `samodiagnosticiramo`, ker dostikrat ne zmoremo več zdržati pritiskov, ki prihajajo z vseh strani. Kako se vi kot uspešna ženska uspešno spopadate s tem?
Sama na prvem mestu verjamem v delo in v aktivnost, zbolim praviloma takrat, ko zmanjšam aktivnost. Življenje brez poslanstva, brez cilja povzroči, da se obrnemo vase in pogosto iščemo tudi probleme, ki jih ni. Kar se tiče samodiagnosticiranja imam negativno stališče. Ko sem danes na spletu skušala poiskati stvari, za katere se mi v tem trenutku dozdeva, da so z mano narobe, mi je sam Google svetoval obisk specialistov. Čeprav se mi zdi, da je z mano vse v redu, lahko za potrditev vseeno pokličem Prvo osebno zavarovalnico ter specialiste obiščem brez čakanja v katerikoli vrsti, tudi brez napotnice. Verjamem, da bodo ugotovili, da potrebujem zgolj daljši sprehod in bom z delom spet lahko nemoteno nadaljevala.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost, s čim se trenutno ukvarjate?
Trenutno čakam licenco Banke Slovenije za člana uprave Deželne banke, ob tem pa spoznavam svoje novo delovno mesto, v ponudbo vnašam nove spremembe ter verjamem, da boste za nas še slišali.

Mateja Arnež