GLOSSOV TEDENSKI MUST HAVE, SEE & DO - 15.10 DO 21.10.

16.10.2018

KAJ POČETI?

- V sredo, 17. 10., bo v Sloveniji prvič nastopil ameriški pevec in kitarist Mark Kozelek oziroma Sun Kill Mon, eden največjih izvajalcev indie glasbe 21. stoletja, ki bo kmalu izdal svoj novi album. Prisluhnili mu boste lahko v Kinu Šiška ob 22. uri.- Vas vleče v gledališče? Potem si v ljubljanski Drami 17. 10. ob 19.30 oglejte Tatove, enega od vrhuncev nemške dramatike, v katerem se z izostrenim dramaturškim občutkom prepletajo fragmentarne zgodbe dvanajstih dramskih oseb, ki si v posameznih prizorih v različnih kombinacijah in odnosih prekrižajo pot. Mikrokozmos vsake od njih postane del kompleksne mreže medsebojnih odnosov, ki ustvarjajo svojevrstno tragikomično panoramo ljudi današnjega časa. Predstavo, ki je končno dočakala prvo slovensko uprizoritev, je režirala priznana Ivana Djilas!- 15. in 16. 10 si v Drami lahko ogledate tudi Lessingovo Emilio Galotti v režiji Igorja Vuka Torbice. Žaloigra govori o dekletu, ki se – ukleščeno med ponotranjenimi patriarhalnimi konvencijami ultrakatoliške italijanske družbe 18. stoletja in izsiljenim razkrivanjem lastnih prepovedanih nagonov – odloči, da bo povzročilo svojo smrt.
- Legende garažnega rokenrola The Sonics, zasedba, ki se je s prelomno umazanim, ostrim rockom vpisala v zgodovino kot eden prvih punk bendov in imela nezgrešljiv vpliv na nešteto glasbenih generacij, bo v soboto, 20. 10., prvič nastopila v Sloveniji. Ne zamudite jih bo 20.00 v Kinu Šiška.- Ljubitelji starin nedeljsko popoldne preživite na boljšem sejmu, kjer boste lahko pobrskali med starinami, umetniškimi deli in različnimi drugimi predmeti, ki imajo zbirateljsko ali nostalgično vrednost. 21. 10 do 15. ure na Bregu v centru Ljubljane.KAJ BRATI?

- Do solz ganljiv prozni prvenec Belo se pere na devetdeset avtorice Bronje Žakelj. Pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni. Knjiga, ki ji boste dobesedno 'pojedli'.KAJ GLEDATI?

- Pretresljivo dramo Sodnica, nastalo po romanu Iana McEwana, ki bo v Koloseju na ogled od 18. 10. Fiona Maye (Emma Thompson) je ugledna in sočutna angleška sodnica, ki se ukvarja z zahtevnimi primeri družinskega prava. Njena predanost delu pa zahteva svoj davek, saj se njen zakon z ameriškim profesorjem Jackom (Stanley Tucci) začne krhati. Jack jo zapusti, ona pa se v iskanju stabilnosti še bolj posveti sodniškemu delu. Tako dobi primer mladoletnega fanta Adama (Fionn Whitehead), ki iz verskih razlogov zavrača transfuzijo krvi, ki bi mu rešila življenje. Po tem, ko sliši argumente njegovih staršev in zdravstvenih delavcev, se odloči za nenavaden korak in ga osebno obišče v bolnišnici. Želi se namreč prepričati, ali se Adam zaveda morebitnih posledic zavrnitve transfuzije. Po pogovoru jo Adam prosi, naj še malo ostane pri njem. Njen obisk močno vpliva na oba in med njima se začne tkati čustvena vez. Fiona razsodi v prid bolnišnice, in Adam prisilno dobi transfuzijo krvi. Po tem se želi Adam vedno bolj zbližati z njo, pošilja ji pisma in pesmi, vendar pa se Fiona kot odrasla ženska odloči, da bo do dečka vzpostavila distanco. Medtem se Jack vrne domov, Adam pa ponovno zboli za rakom. Ker je zdaj že polnoleten osemnajstletni fant, zavrne zdravljenje, za Fiono pa so to eni najtežjih trenutkov v življenju ...
KAJ KUPITI?

- Kljub toplim temperaturam, ki vladajo čez dan, jutra in večeri znajo biti precej mrzli. Izkoristite jih za topel, kot deko velik šal. Na Glossu prisegamo na vzorčaste, ki jih najraje kombiniramo … ja, prav imate, z drugimi vzorci!- Pariz, ujet v steklenički novega parfuma Eclat Mon Parfum, ki prihaja iz švedske kozmetične hiše Oriflame, ustvarila pa ga je elegantna pariška mojstrica parfumov Emilie Coppermann, ki je zanj uporabila dve izjemno dragoceni sestavini - Delairov akord in belo peruniko. Za pariško dišečo jesen in brezčasno eleganco!
KAJ JESTI?

- Katerega od kulinaričnih presežkov, ki vas do 21. 10. čakajo na Tednu restavracij. Po celi Sloveniji si izberite eno od stotih restavracij ter v vrhunskih okusih uživajte za samo 18 evrov.
KAJ DOŽIVETI?


- Najslajše čokoladne užitke! V teh boste v soboto, 20. 10., uživali na Čokoljani, ki bo od 9. do 21. ure potekala na Pogačarjevem trgu. Pravi raj za vse ljubitelje sladke pregrehe, ki vas bo navdušila v številnih oblikah in kombinacijah!