3 ZNANE SLOVENKE SVETUJEJO, KAKO BO DELO OD DOMA MANJ STRESNO

30.11.2021
Čeprav so napovedi za prihodnost svetle, v skladu z ukrepi za zajezitev koronavirusa veliko ljudi zopet prakticira delo od doma. Kako preprečiti, da bi bilo to pretirano stresno in utrujajoče, so nam zaupale 3 znane slovenske vplivnice – modna ikona in voditeljica Nika Urbas, podjetnica Klara Leben ter soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy.

1. Dan začnite s fizično aktivnostjo

Ena od prednosti dela od doma je zagotovo ta, da prihranite čas, ki ga sicer zapravite za prevoz v in iz službe. Vsaj nekaj ga izkoristite za kratko jutranjo telovadbo. V miru in brez telefona odidite na krajši sprehod ali tek, naredite nekaj razteznih vaj ali jogijskih položajev. Z njimi svoja jutra začne tudi Klara Leben, ki poudarja, da je jutranja fizična aktivnost izjemno pomembna. Sovpada namreč s časom, ko je kortizol – hormon, ki vas ohranja budne – najvišji. Izkoristite ga za vadbo, kar bo povečalo vašo budnost, pozitivno pa vplivalo tudi na koncentracijo in raven energije.



2. Ustvarite svojo jutranjo rutino

»Dobro počutje ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe, zanj si je treba vzeti toliko časa, kolikor ga potrebujete, ter si znotraj tega oblikovati povsem svojo rutino. Za uspešen delovni dan je posebej pomembna jutranja,« še svetuje Klara Leben. Zanjo si včasih vzame 5, drugič pa 30 minut, ki jih poleg joge nameni tudi pisanju dnevnika in pitju kave. S kavnim aparatom De'Longhi Dinamica Plus ima ta kremasto in gosto mlečno peno, vsak delovni dan pa lahko začne z enim od 12 različnih kavnih receptov. Bistveno je, da si za svojo jutranjo rutino vzamete čas in ne začnete takoj z delom, pač pa s stvarmi, ki so vam ljube. »Ob prvi jutranji kavici rada nekaj minut berem, razmislim ali zapišem stvari, za katere sem tisti dan najbolj hvaležna, potem pa počasi začnem z delovnim dnem. Najprej pregledam obveznosti, ki me čakajo, nato pa se kar takoj lotim najtežjih,« svojo taktiko razkrije modna ikona Nika Urbas.




3. Delajte redne premore in pozabite na večopravilnost

Ko delate od doma, je včasih težko ohranjati svoj fokus. Da s tem ne boste imeli težav, podobne delovne obveznosti planirajte v istem časovnem obdobju. Prve jutranje ure npr. namenite kreativnemu delu, za katerega mora biti vaša glava čim bolj spočita. Nato eno uro odgovarjajte na maile, uro pred koncem pa imejte rezervirano za sestanke in birokracijo. Bistveno je, da ne preklapljate z ene stvari na drugo, saj to povečuje stres in zmanjšuje koncentracijo. Da je ta ves čas optimalna, Alma Kochavy poskrbi z učinkovito pomodoro tehniko, s katero si svoje obveznosti razdeli na 25 minut dolge etape. Znotraj vsake se posveti le eni nalogi, na vsakih 25 minut pa si vzame 5 minut odmora. Ko to približno štirikrat ponovi, si privošči en nekoliko daljši odmor.


4. Za dobro opravljeno delo se nagradite

Motivacija za dobro opravljene službene obveznosti bo veliko močnejša, če boste tudi na konec delovnega dne vključili nekaj za svojo dušo. Odpravite se na kratek sprehod ali pa skupaj s prijateljico ali partnerjem poklepetajte ob skodelici kave. Z De'Longhi Dinamica Plus lahko pripravite kar dve naenkrat, na voljo pa imate tudi kup interkativnih funkcij, vključno s Smart One Touch in aplikacijo Coffee Link, s katerima bo kava še boljša in enostavnejša za pripravo. V svojem kavnem kotičku jo po koncu delovnega dne s svojim Matjažem v miru rada popije tudi Nika Urbas. Poleg kavnega aparata zanjo potrebuje tudi vrček s sladko smetano in žličke za cappucino penico, ki jo naravnost obožuje!