GLAVNE PREDSTAVNICE 4. VALA FEMINIZMA

08.03.2018
Feministke digitalnega četrtega vala globalno spletno skupnost uporabljajo kot prostor za razpravo in eno izmed oblik svojega aktivizma. Predstavljamo vam 5 glavnih predstavnic, ki so s svojim ustvarjanjem v medijih dvignile veliko prahu, slike nekaterih pa so bile iz družbenih omrežij celo odstranjene.


1. Arvida Byström: 26-letni model, fotografinja, glasbenica in umetnica. Feministični diskurz je v njenih delih predstavljen skozi foto- in videomaterial, ki obravnavana teme, povezane s seksualno identiteto. Leta 2012 je mlada Švedinja posnela serijo fotografij There will be blood, na katerih so prikazane mlade ženske, medtem ko imajo menstruacijo.  Kmalu zatem se je umetnica lotila podobnega projekta, ki problematizira žensko depilacijo, v dekliški obleki, ki je razkrivala neobrite noge, pa je pozirala tudi za Adidas. Fotografije naj bi javnost tako razburile, da je zatem prejela kar nekaj groženj s posilstvom.

Foto: 
Arvida Byström

2. Petra Collins: kanadska fotografinja in model, ki sta ga reviji Vanity Fair in The New Yorker proglasili za eno od it deklet. 25-letnica, ki je med drugim fotografirala kampanje za Levi`s Adidas in Stello McCartney, je v času, ko ji je uspelo v modnem svetu, na svojem IG profilu objavila fotografijo v bikiniju, na kateri ni bila pobrita. Fotografija je postala viralna, danes pa označuje enega pomembnejših feminističnih trenutkov v letu 2013. Ko so fotografijo umaknili s spleta, je Petra napisala esej z naslovom Zakaj je Instagram cenzuriral mojo fotografijo?, ki so ga objavili v reviji Huffington Post`s, dogodek pa je služil kot povod za serijo fotografij z naslovom Discharge.  Te so kasneje izšle tudi v istoimenski knjigi, v svoj fokus pa postavljajo avtentično in nezlagano žensko podobo. V svoji razstavi Discharge umetnica pred nas postavi resnično podobo odkrivanja ženstvenosti, in to v času, ko ženske lepotne standarde diktirajo družbena omrežja in v Photoshopu obdelane manekenke. 


Foto: Petra Collins

3. Mayan Toledano: mlada feministka, ki je skupaj s svojo najboljšo prijateljico Julijo Baylis ustanovila blagovno znamko oblačil Me and You, ki predstavlja svet dekliških oblačil, opremljenih  s feminističnimi napisi (Feminist, Don`t touch itd.). Blagovna znamka, ki med drugim obsega prevelike puloverje, nakit in udobne spodnjice, slavi ženstvenost in želi, da bi se vse ženske v svoji koži dobro počutile, prav v tem pa je tudi razlog za izbiro modelov, ki s svojim videzom odstopajo od siceršnje stereotipne podobe.

4. Julia Baylis: solastnica blagovne znamke Me and You je Mayan Toledano spoznala, ko sta skupaj študirali in dekleti sta takoj ugotovili, da imata podobno ozadje, delita pa si tudi ljubezen do feminizma in vseh dekliških stvari. Najboljši prijateljici sta svojo karierno pot začeli s fotografiranjem in delanjem printov na različne kose oblačil ter zelo hitro popularizirali granny panties, ki so po njunih besedah namenjene ne moškemu užitku, pač pa temu, da se ženska v njih počuti sproščeno, kar je edino resnično seksi.
Foto: Mayan Toledano in Julia Baylis

5. Becca Albee: ameriška vizualna umetnica in glasbenica, ki je ustanovila glasbeno skupino Excuse 17, začetnico tretjega feminističnega vala in underground punk gibanja Riot grrl. Ta je združeval ženske umetnice, pisateljice in glasbenice, zavezane feminizmu. Ena od njenih razstav v Brooklynu je nosila naslov F is for fake: The construction of femaleness by the US Media in bila navdahnjena z lažno biografijo o njenem očetu, ki jo je izdala igralka Joan Lowell. V seriji fotografij Newspaper & Flowers je umetnica aktualne številke New York Timesa opremila s fotografijami cvetlic, ki jih je ustvaril njen dedek, za razstavo Prismataria pa je navdih dobila v krožni sobi, ki se nahaja znotraj enega od kopališč v San Franciscu. Razstava je sestavljena iz barvitih fotografij, posebnih svetlobnih efektov in vonjav.

Foto: Becca Albee

Več o feminizmu digitalne dobe si lahko preberete v članku Zadrege četrtega vala feminizma – med sežiganjem modrcev in twitterskim aktivizmom, ki ga najdete v marčevski številki Glossa.
Preberi več >