SPALNI MITI

31.08.2018
Ste tudi vi ena od treh oseb, ki ima težave s spanjem? Potem preverite pogoste mite o spanju in se čimprej zazibajte … v krepčilen spanec.

1. MIT

Telovadba pred spanjem vas ohranja budne.

RESNICA: Tudi najbolj naporna telovadba pred spanjem ni tista, ki povzroča nespečnost, saj zadnje raziskave kažejo, da ima lahko ta na spanec izjemno blagodejen učinek.
REŠITEV: Po telovadbi si vzemite nekaj časa za umirjanje, tako sama vadba na vaše spanje ne bi smela imeti nikakršnega učinka. Počnite tisto, kar vas sprošča – poslušajte glasbo, se namakajte v kopeli ali pa izvajajte jogo. 

2. MIT

Dremanje utruja.

RESNICA: Pomembno je, koliko časa dremate. Power dremež, ki traja od pet do dvajset minut, regenerira možgane in nadoknadi spanec prejšnje noči, nikakor pa ne dremajte več kot 20 minut, saj lahko v tem času možgani preidejo v globlje spanje, kar nato, ko se zbudite, povzroči učinek utrujenosti.
REŠITEV: Po 20 minutah si nastavite budilko. Ne dremajte po 15.00, ko začne nivo spalnega hormona melatonina v telesu naraščati – popoldanski dremež namreč lahko vpliva na kakovost nočnega spanca.

3. MIT

Nekaj ur manj spanca ni škodljivega.

RESNICA: Raziskave so pokazale, da je možganska aktivnost ljudi, ki na noč spijo le eno uro manj, naslednji dan slabša od tistih, ki spijo uro več. Po tednu dni ena ura manj spanja na dan negativno učinkuje na imunski sistem ter pospešuje vnetja in zvišuje stres.
REŠITEV: Eno uro pred spanjem ne glejte televizije in ne uporabljajte digitalnih naprav, saj oddajajo tip svetlobe, ki jo možgani razumejo kot 'dnevno', kar preprečuje zaspanost.

4. MIT

Spanje med vikendom nadomesti izgubljeno.

RESNICA: Če menite, da boste pomanjkanje spanja med tednom nadomestili s spanjem med vikendom, se motite. Raziskave kažejo, da se možganske funkcije tistih, ki spijo premalo, ne izboljšajo niti po daljšem spalnem vikend programu. Poleg tega poležavanje v soboto in nedeljo zmoti telesno uro, zato se vam lahko zgodi, da boste med tednom zvečer težje zaspali.
REŠITEV: Če vam manjka spanca, ga vedno nadomestite naslednjo noč, nikakor pa ne med vikendom. Zbujanje vsak dan ob isti uri, tudi čez vikend, namreč telo nauči, da čas, ki ga ima na voljo, uporabi za optimalno krepčilen spanec.

5. MIT

Nekateri ljudje potrebujejo manj spanja.

RESNICA: Slednje drži, vendar pa so takšni ljudje redki. Večina nas potrebuje sedem do osem ur spanja na dan. Kako uspe tistim, ki spijo manj? Spanje je tako kot višina genetsko pogojeno, trdijo znanstveniki. Na kalifornijski univerzi so celo določili mutacijo gena, ki je zaslužen za to, da nekateri ljudje lahko spijo tudi do 20 % manj od običajnih 8 ur, a se s tem nikar ne tolažite, saj ima ta gen le okoli 5 % populacije.
REŠITEV: Prepoznajte znake pomanjkanja spanja, ki so želja po sladkem, kofeinu in ogljikovih hidratih, razmišljanje o spanju čez dan in utrujenost, ko se zbudite. Če se brez simptomov utrujenosti vsako jutro brez budilke zbudite po samo 4 ali 5 urah spanca, potem ste prav lahko med srečneži, obdarjenimi s 'kratkospalnim' genom.

6. MIT

Če vas muči nespečnost, pojdite v posteljo prej.

RESNICA: Nespečnost napade tretjino vseh ljudi, skrbi in stres pa so glavni krivci za neprespane noči. Klasična napaka v boju proti nespečnosti je zgodnji odhod v posteljo.
REŠITEV: Gradite svoj spalno rutino, kar pomeni, da morate biti čez dan toliko aktivni, da boste zvečer utrujeni. Manj razmišljate o spanju, bolj verjetno je, da se bo zgodilo. Če se zbudite sredi noči in ne morete zaspati nazaj, razmišljajte o tem kot o pozitivnem dogodku – o času, ko lahko uživate v svoji postelji in se sproščate. Priporočljivo je uživati tudi hrano, ki povečuje nivo spalnih nevrotransmiterjev, kot so polnozrnat kruh, banane in češnje ter z beljakovinami bogata hrana, kot recimo losos, perutnina in govedina.

5 APPOV ZA NESPEČNE
CALM ponuja tako vodeno meditacijo za globoko spanje kot tudi pravljice za odrasle, ki zazibajo v prijeten spanec.
MINDIFI DEES SLEEP AND RELAX HYPNOSIS s posebno seanso hipnoze pomaga proti nespečnosti in poskrbi za bolj trden spanec.
SLEEPO ponuja sproščujoče zvoke, ki izboljšajo spanje. Oblikujete jih lahko po svoji meri.
RECOLOR je aplikacija, ki z  `digitalnim` barvanjem čudovitih pobarvank zmanjša stres, vas pomiri ter zaziblje v globok spanec.
SLEEP TIME spremlja vaše spalne vzorce, vam o njih pripravi izčrpna in enostavna poročila ter vas zbudi v trenutku, ko je vaš spanec najrahlejši, s čimer pripomore k temu, da imate čez dan veliko več energije.