IZGORELOST - BOLEZEN 21. STOLETJA

20.08.2018
Bolezen, ki počasi, a vztrajno povozi vse tiste, ki ogromno delajo in malo počivajo. Pa veste, kateri so tisti znaki, ki namigujejo na to, da z delom resno pretiravate?

Za uresničitev visokih ciljev je včasih treba plačati (pre)visoko ceno, kar je na lastni koži pred petimi leti spoznala takrat 20-letna študentka družboslovne smeri, ki želi ostati neimenovana. Odkar pomni bi samo sebe opisala kot izjemno ambiciozno, storilnostno naravnano in delovno osebo, ki si je zmeraj postavljala visoke cilje, za dosego teh pa bila že na začetku študijskih let garati pozno v noč: »Imela sem več študentskih služb, hodila sem na predavanja in se učila. To je bilo vse, od jutra do noči. Zabavala se bom, ko bom postorila vse, kar moram,«  si je govorila naša sogovornica, toda dela ni bilo nikoli konec.
Ko je prišlo do neizogibnega razhoda s fantom, kmalu zatem pa še do prekinitve dolgoletnega prijateljstva, pove, da tega sploh ni dojemala kot nekaj tragičnega. »Sploh se nisem zavedala, da sem izgubila dve najpomembnejši osebi, rekla sem, da se pač zgodi in se vrgla nazaj v delo,« pove začudena sama nad sabo. Kmalu so prišle študijske počitnice  in namesto, da bi se odpočila od nenehnega napora in se sprostila s prijatelji, je prekinila vse socialne stike in si oblikovala svojo delovno rutino, ki se je začela z aktivno telovadbo že ob 5h zjutraj, se nato nadaljevala s pospravljanjem, kuhanjem, delom in večernim učenjem. V tem obdobju, ki je trajalo več kot 2 meseca, je izgubila 10 kg, saj ni imela nobene želje po hrani: »Kljub temu sem imela ogromno energije in usmerjala sem jo samo v delo.«
Kmalu zatem je nastopil dan, ko ni zmogla več. »Med učenjem sem nenadoma opazila, da so stavki popolnoma brez pomena. Besede sem zaznavala kot med seboj ločene enote, a njihovega smisla nisem razumela,« pove sogovornica, ki je takrat mislila, da je samo preveč utrujena, zato je odšla počivat. Naslednji dan fizično in psihično ni bila sposobna vstati iz postelje, pojavile pa so se tudi izrazito negativne misli, t. i. vsiljivke, zaradi katerih je bila prepričana, da se ji je enostavno zmešalo. Na tej točki je odšla k psihiatrinji, ki ji je postavila diagnozo. Izgorelost.
Ta se pojavi zaradi dolgotrajnega samoizčrpavanja s pretiranim delovnim in čustvenim angažiranjem, ki privede do neizmerne in kronične utrujenosti. To oseba v prvi fazi zanika in jo skuša preseči z deloholizmom, v drugi fazi pa se običajno pojavi občutek ujetosti in velike izčrpanosti, ki jo posameznik skuša razrešiti z menjavo okolja, a mu to navadno ne uspe. Pojavijo se občutki krivde ter nihanje samopodobe, vsi znaki pa v stopnji, ki lahko traja tudi leto ali dve, pridobijo na svoji intenzivnosti. V trenutkih pred adrenalnim zlomom oseba običajno niha med deloholizmom in izčpranostjo, ki ga spremlja občutek vse večje depresivnosti. Sčasoma nastopi zadnja faza v procesu izgorevanja, ki se imenuje adrenalni zlom in pomeni, da se v telesu zaradi funkcionalne blokade hipotalamusno-hipofizno-adrenalne osi zmanjša izločanje kortizola, to pa se odraža v popolni izgubi energije ter psihofizičnem in nevrološkem zlomu, natančneje izgorelosti. Prizadeta oseba zelo pogosto ni zmožna vstati iz postelje, včasih pa je tudi hospitalizirana v psihiatrični ustanovi.
Naši sogovornici se to na srečo ni zgodilo, ji je pa psihiatrinja predpisala antidepresive. »Najbolj od vsega mi je pomagal čas, s psihoterapijo in močno podporo najbližjih sem prevrednotila stvari in prišla do spoznanja, da se medosebnih odnosov ne da sanirati z delom, kar sem nezavedno počela ves čas. Sedaj ne gre za to, da bi delala bistveno manj, ampak za to, da delu ne pripisujem več tako velike teže kot prej,« zaključi sedaj 25-letna absolventka magistrskega študija, ki si od takrat, če spet preveč `pade` v delo, zavestno vzame čas tudi za počitek.

ZNAKI, KI LAHKO VODIJO V IZGORELOST:
Izčrpanost in pretiran stres
Anksioznost
Pospešeno bitje srca
Povišan krvni tlak
Motnje spanja (nespečnost, pretirana budnost)
Odmikanje od ljudi
Čustvena nihanja


KAKO SI POMAGATI?
Naučite se reči ne
Osvojite pravilno globoko dihanje
Na težavo skušajte pogledati z drugega zornega kota
Reorganizirajte svoj čas
Počivajte
Poslužite se različnih sprostitvenih tehnik