SILE NARAVE

Ana Marija Marolt Fotografije: Pierre Leveille in Richard Poissant 17.11.2012
»Sanctuaire Mont Cathédrale je rezultat več kot desetletnega razmišljanja o enem samem preprostem vprašanju: ali res moramo ven, na prosto, če želimo živeti z naravo?« pripoveduje snovalec celotnega projekta Pierre Léveillé, lastnik kanadske založniške hiše in grafični oblikovalec. In dodaja: »Vzeli smo si čas in razvili koncept ekološke hiše za danes in za jutri. Da smo zamisel lahko obudili v življenje, smo najprej poiskali idealno okolje ter izbrali ustrezne gradbene tehnike, tehnologije in materiale. Najti smo morali tudi arhitekta, ki bo razumel naše ideje. Pierre Cabana je poskrbel, da so se vse zamisli pa tudi zmogljivosti tovrstnih stavb in njihova filozofija v tem domovanju uresničili v najboljši mogoči meri.« »V svoji petindvajsetletni karieri še nisem srečal naročnika, ki bi tako jasno in natančno vedel, kaj želi zgraditi,« začetno fazo projekta komentira arhitekt Cabana. »Temeljna ideja je bila zelo preprosta. Zgraditi izjemno kakovostno hišo, stavbo iz izvrstnih materialov in z odlično konstrukcijo, z izjemno svetlobo, za ljudi, ki prisegajo na najboljše.« »Ponosna sem na končni rezultat in si pri tem želim samo še eno stvar – da bi lahko začeli znova,« pa dodaja Véronique Lacroix, ki je skrbela za to, da je pod njeno taktirko celotna ekipa delovala kot odlično uigran orkester. Primerjava z glasbenim svetom je v tem primeru več kot primerna, saj izjemna akustika te parcele daje celotnemu projektu muzikalen pridih, prežet z zvoki narave.
Domovanje sredi dreves stoji na šestnajst hektarjev veliki posesti, na kateri načrtujejo še deset do petnajst tovrstnih bivalnih enot. Prvotni navdih za hišo je bilo drevo, zaradi česar je fasada v pritličju obita z lesom in tako predstavlja drevesno deblo, za fasadno opremljanje precej večjega prvega nadstropja pa so uporabili bakrene lističe, ki se bodo sčasoma prekrili z zeleno patino, to pa bo hišo uskladilo z okoliško vegetacijo. Še dodatno za takšno sožitje poskrbi ogromna steklena stena na sprednji strani hiše, ki je obrnjena proti jugovzhodu in se odpira na prostorno teraso, od koder se stanovalcem ponuja panoramski razgled na jezero in bližnje hribe. Teraso so snovalci načrtovali tako, da v stanovalcih vzbuja občutek, kot bi lebdeli tik nad gladino jezera.
Notranji ambient hiše je topel po zaslugi premišljene uporabe naravnih materialov – kombinacija lesa, marmorja, kremena, jekla, stekla in porcelana ustvarja harmonično povezanost z naravnim okoljem, to pa je še posebej opazno pri ogromnih lesenih stropnih tramovih, ki so kot veje te 'drevesne' hiše. Dodobra izolirana hiša je tudi energetsko izjemno varčna. Da v hiši ni mraz, skrbijo geotermalno ogrevanje (ogrevana tla), finski kamin iz steatita, posebne kamenine, zaradi katere kamin izjemno dolgo oddaja toploto v prostor, ter bi-energijski sistem (kombinacija propan-elektrika). Energetsko varčnost hiše pa povečuje tudi steklena stena, saj v zimskem času sončna svetloba, ki 'kuka' skoznjo, pripomore k zmanjševanju stroškov ogrevanja.
Sorodni članki
Preberi več >