INOVATIVNA MAJČKA PURISIMI

25.04.2018
Če vas v toplejšem delu leta skrbi za potne madeže, verjemite, da niste edini. Enak problem je imela včasih Barbara Dovečar, profesorica Fakultete za dizajn, ki je ustvarila inovativno majčko PURISIMI, ki oblačila ščiti pred potom in neprijetnim vonjem.

Vsaka poslovna pot se običajno začne zaradi določene težave / frustracije. Katera je bila vaša?
Če se prekomerno potimo v določenih poslovnih ali osebnih situacijah, nas to lahko spravi v neprijeten položaj. Moja težava je bila, da sem se v stresnih situacijah (na sestankih s poslovnimi partnerji, ko sem predavala ali imela prezentacije) močno potila in to so potni madeži na oblačilih tudi razkrili. Edina rešitev je bila, da oblečem črna oblačila. Iskala sem boljšo rešitev. Ideja se je porodila ob sproščenem klepetu s prijateljico: rešitev bi lahko bila spodnja majica, ki prepreči potnim madežem, da pridejo do vrhnjih oblačil! Ideja se mi je zdela tako preprosta, da sem se takoj lotila raziskovanj.

Ste se pri lansiranu majic na trg srečali s kakšnimi težavami, je šlo za dolgotrajen proces?
Pot od ideje do produkta, ki deluje, se je izkazala za precej daljšo, kot sem pričakovala. Prototip sem v okviru oblikovalskega podjetja razvijala kar pet let. S pomočjo različnih strokovnjakov sem iskala optimalno obliko, preslojitev, tehnologijo.  Sodelovala sem s strokovnjaki z različnih področij. Testirali smo materiale, načine preslojitve,  modele ... Vztrajnost se je obrestovala. Nastala je (spodnja) majica, ki je pod pazduhami preslojena z neprepustnim materialom, ki prepreči prehod potu do vrhnjih oblačil. Sledilo je oblikovanje in razvoj blagovne znamke. Majica nastopa pod blagovno znamko z imenom PURISIMI in sloganom  “Čisto veselje. Čista samozavest.” Leta 2016 sem dala  vlogo za patent in ga leta 2017 uradno prejela. Proizvodnja poteka v sodelovanju z odličnim proizvajalcem spodnjega perila – slovenskim podjetjem Zuya. Pomembna in zelo zahtevna naloga v tem trenutku je promocija blagovne znamke  Purisimi, delo na prepoznavnosti in njena umestitev v slovenski in evropski prostor.

Kaj majica Purisimi prinaša svojim kupcem in v čem je njena prednost pred drugimi podobnimi izdelki?
Majica Purisimi je odlična rešitev za vse, ki jih pestijo težave s potnimi madeži na oblačilih. Preprosto jo oblečemo pod bluzo, srajco, obleko, jakno ali pulover. Ker je pod pazduho, kjer se najmočneje potimo, preslojena s posebnim materialom, bodo naša oblačila kljub potenju ostala brez potnih madežev. Izkazalo se je, da poleg potu, preslojitev na majici zaustavi tudi vonj. To  še poveča njeno uporabnost,  saj vrhnjih oblačil ni trebatako pogosto prati ali nositi v čistilnico, našim oblačilom, kot so bluze, srajce, volnene jope, jakne, suknjiči, itd. pa podaljša  “življenjsko dobo”. Kar zadeva videz majice,  je ta minimalistično oblikovana. Ni podvržena modnim trendom, odlikuje jo brezčasen dizajn. Lahko jo nosimo kot spodnjo majico ali samostojno oblačilo (T-shirt).  Na voljo je ženska in moška različica, z dolgimi ali kratkimi rokavi. Tudi materiali zanjo so skrbno izbrani, saj je izdelana iz ekološkega bambusa, ki ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, ali bombaža, ki je proizveden v Evropi. Gre za 100 % slovenski izdelek, saj razvoj in proizvodnja potekata v Sloveniji, na slovenskem trgu pa zaenkrat še ni konkurenčnega izdelka.

Ali nameravate v prihodnosti razviti še kakšen podoben produkt?
Trenutno gre razvoj  v smeri iskanja novih krojev. Prav tako s sodelavci še naprej razvijamo preslojitev, kjer imamo še veliko manevrskega prostora za razmišljanja v smeri mikrokapsuliranja in vključevanja novih  tehnologij.

Inovativna majčka PURISIMI je bila predstavljena tudi v aprilski številki Glossa.